Поверніть наші гроші: переможці аукціону судяться з Держгеонадра

Поверніть наші гроші: переможці аукціону судяться з Держгеонадра
Зображення асоціативне

Компанії, яких визнали переможцями аукціону з продажу спеціального дозволу на користування ділянкою Підмихайле Калуського родовища піщано-гравійних порід (Івано-Франківська обл.), подали позови проти Державної служби геології та надр України. Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на дані Єдиного державного реєстру судових рішень.

Нагадаємо, ділянку Підмихайле Держгеонадра розігрували в січні 2024 р.. Торги стартували з 0,9 млн грн. Перемогло ТОВ «Будтрансоіл» Володимира Медведенка із пропозицією 16,12 млн грн. Але обіцяного за лот компанія на заплатила, і наприкінці березня Держгеонадра позбавили Будтрансоіл права на спецдозвіл (наказ). Статус переможця торгів перейшов до ТОВ «Меш Інвест» Ігоря Віблого, яке запропонувало за лот 16,1 млн грн. Однак і ця компанія спецдозвіл не викупила (наказ).

Опісля, Держгеонадра ще тричі намагалася продати лот, але навіть знижки -25% і -50% не переконали інвесторів – ділянка надрокористувача так і не знайшла.

Згодом переможці січневого аукціону, які відмовилися викупити лот, звернулися до Господарського суду міста Києва із позовами проти Держгеонадр.

Будтрансоіл просить суд визнати недійсним договір купівлі-продажу спецдозволу (незабаром справу почнуть розглядати по суті, ухвала). Меш Інвест – визнати недійсним аукціон і повернути 1 млн грн гарантійного внеску (позов наразі залишено без руху до подання доказів, ухвала).

Усіх претензій потенційних покупців до організатора аукціону судові документи наразі не відображають – можна зʼясувати лише деякі деталі. Наприклад, Меш Інвест зазначає, що в межах Підмихайле «розташовані будинки на земельних ділянках, що знаходяться у приватній власності».

Про недоліки запропонованого для аукціону спецдозволу першими заявили фахівці Геологічної інвестиційної групи, які провели всебічний передпроєктний моніторинг лота і встановили невідповідність заявлених параметрів ділянки Підмихайле реальним можливостям експлуатації (наприклад, можлива до відпрацювання площа становить лише 27% від площі, виставленої на аукціон, експлуатаційні запаси – 31% відповідно). Джерело зображення: https://geogroup.com.ua/

Це не вперше, коли переможці торгів просять суд визнати аукціон Держгеонадр недійсним і повернути гарантійні внески. Раніше NADRA.INFO писали про випадок зі спецдозволом на ділянку піску Воронівська-2, також в Івано-Франківській обл.. Держгеонадра виставили на аукціон спецдозвіл, контур якого перетинається з ділянкою, за рахунок якої інший надрокористувач мав намір розширити свій спецдозвіл, наданий раніше. Відтак суд визнав торги недійсними, і одному з переможців повернув 2 млн грн гарантійного внеску (рішення першої інстанції, постанова апеляції, Держгеонадра намагаються оскаржити їх до Верховного Суду), інший – судиться.

Про те, що, готуючи спецдозволи для виставлення на продаж, варто глибше досліджувати всі дані, у квітні заявляв Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець. Щоправда, свою критику пан Міністр ілюстрував іншими прикладами – родовищем торфу Мак (Рівненська обл.) та Старо-Вижівським родовищем піску (Волинська обл.). Результати обидвох аукціонів нині оскаржують органи прокуратури (див. справу про продаж дозволу на родовище Мак, справу Старо-Вижівського родовища).

Читайте також: АМКУ перевіряє 44 аукціони Держгеонадр на предмет імовірної змови учасників.