Карʼєри UNIGRAN вивели з-під санкцій

Карʼєри UNIGRAN вивели з-під санкцій
Карʼєр на родовищі Коростенське (Стремигородське). Джерело: Facebook-сторінка Карʼєри України (https://www.facebook.com/ukrquarries)

Президент України Володимир Зеленський, Указом від 21 серпня 2024 року № 511/2024 ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України про санкції до Ігоря Наумця та Елени Калпи – власників компаній-надрокористувачів із групи UNIGRAN. Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на щойно оприлюднений Указ.

А саме, РНБО внесла зміни до рішення від 12.05.2023, і уточнила, що

обмеження у вигляді анулювання/зупинення спеціальних дозволів не поширюється на спеціальні дозволи № 634, № 766, № 1601, № 6136, надані для користування надрами АТ «Коростенський карʼєр», АТ «Малинський каменедробильний завод» і ПрАТ «Пинязевицький карʼєр».

Можна припустити, що наступним кроком Державна служба геології та надр України поновить дію перелічених спецдозволів, як це сталося після першого коригуючого рішення РНБО в червні 2024 р..

Хронологію санкційних рішень, спроб змінити власників і відновити дозволи карʼєрам UNIGRAN читайте за посиланням. Указ Президента від 21 серпня 2024 року № 511/2024 – див. тут.

Нагадаємо, в 2023-2024 рр.. Держгеонадра зупинили низку видобувних і пошукових спецдозволів на користування надрами українським компаніям на тій підставі, що раніше до власників бізнесів було застосовано санкції РНБО. Огляд наслідків – тут.

В Офісі Президента України обіцяли організувати напрацювання змін до законодавства, щоб розблокувати українські видобувні підприємства. Переглянути санкційну політику в сфері надрокористування пропонували в Європейській Бізнес Асоціації.

NADRA.INFO зверталося до Першого віце-прем’єр-міністра України–Міністра економіки України Юлії Свириденко та Голови Служби безпеки України Василя Малюка із відкритим зверненням щодо корегування санкційного механізму для відновлення діяльності українських видобувних підприємств. В СБУ звернення розглянули і врахували.

Необхідність врегулювання ситуації зі спецдозволами на користування надрами, зупиненими на тлі застосування РНБО персональних санкцій до кінцевих бенефіціарних власників компаній-надрокористувачів також підтримували в Міністерстві економіки України.

Зрештою, 24.06.2024 РНБО внесла зміни до попередніх санкційних рішень щодо Вадима Новинського і Вадима Єрмолаєва, а також застосувала 10-річні санкції до Дмитра Фірташа (т.з. перше коригуюче рішення РНБО). Після чого Держгеонадра поновили дію девʼяти спецдозволів. Коригуюче рішення РНБО також передбачало анулювання низки спецдозволів, однак станом на серпень Держгеонадра припинили права користування надрами тільки компаніям Вадима Новинського (одна з ділянок вже потрапила до стратегічного переліку). Мотронівський ГЗК і компанія Трендс Сістем уникнули анулювання на тлі розпочатої процедури відчуження спецдозволів і судових заборон (більше див. тут, тут, тут, тут).