Андрій Бродський: Велта не братиме участі у приватизації ОГХК

Андрій Бродський: Велта не братиме участі у приватизації ОГХК
Джерело фото: Facebook-сторінка Андрія Бродського

Засновник і генеральний директор ТОВ «ВКФ «Велта» Андрій Бродський у коментарі виданню Delo.ua заявив, що його компанія не планує брати участь у приватизаційному аукціоні з продажу 100% акцій АТ «Обʼєднана гірничо-хімічна компанія». Видання пише, що бізнесмен оцінив стан компанії ОГХК як незадовільний. Він зауважив, що потенційний покупець на цей актив є, хоч назвати його відмовився.

«Щодо приватизації, то хто точно не буде приймати в цьому конкурсі участь — то це «Велта». Але я знаю, хто має плани на покупку цього обʼєкту, ця поважна група попри реальні факти дуже оптимістично дивиться на майбутнє ОГХК. Бажаю їм успіху», – сказав Андрій Бродський.

Аукціон із продажу 100% пакету акцій АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» призначено на 09.10.2024. Стартова ціна – 3,9 млрд грн з інвестиційними зобовʼязаннями покупця щонайменше 0,4 млрд грн. Ознайомитися з лотом і зареєструватися для участі в торгах можна за посиланням. Переглянути виробничі та фінансові показники ОГХК можна тут.

Нагадаємо, ОГХК тричі намагалися приватизувати в 2021 р. зі стартовою ціною 3,7 млрд грн, однак, попри інтерес до компанії багатьох потенційних інвесторів з України та інших країн, ані в серпні, ані в жовтні, ані в грудні аукціони не відбулися. Згодом зʼясувалося, що єдиним зареєстрованим учасником аукціону з продажу ОГХК в серпні було ТОВ «Стугна лімітед» Дмитра Адамовського, в жовтні – ТОВ «Трайдент Геоінвест Україна» Геннадія Буткевича, а в грудні – компанія Ріната Ахметова ТОВ «Юмджи Агромін».

За даними джерела Delo.ua, в 2024 р. потенційним покупцем ОГХК може бути група компаній NEQSOL, яка працює в галузі енергетики, телекомунікацій, будівництва та високих технологій. Її засновником є азербайджанець Насіб Гасанов. У 2019 році компанія придбала 100% «Vodafone Україна». Крім цього у 2021 році азербайджанська компанія майже купила «Івано-Франківск цемент» за 300-400 млн доларів, однак через війну цю угоду так і не закрили. В Україні регіональний офіс NEQSOL очолює колишній голова правління «Райфайзен Банк Аваль» Володимир Лавренчук.

Згідно з повідомленнями ЗМІ, за підсумками роботи у 2023 році ТОВ «ВКФ «Велта» отримало виручку близько $35 млн. Компанія розробляє Бирзулівське родовище руд титану і цирконію (спецдозвіл №4275, дійсний до 2027 р.). До 2023 р. Велта контролювала ще одне родовище – Лікарівське, однак відчужила спецдозвіл на користь компанії Декарт Мінералз.

В грудні 2023 р. компанії вдалося реструктуризувати заборгованість перед ПАТ «Промінвестбанк» (без списання чи прощення),  ліквідацію якого здійснює Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО).

Кінцевим бенефіціарним власником ТОВ «ВКФ «Велта» із часткою 60% є Андрій Бродський (через ТОВ «Велта Холдінг» і Velta Holding US Inс.(США) – дані YouControl).

В січні 2024 р. до Консультативної Ради Velta Holding US (США) увійшов екс-Верховний головнокомандувач об’єднаних збройних сил НАТО в Європі Генерал Веслі Кларк (член ради директорів/радник понад 100 компаній у сфері енергетики, фінансів, гірничодобувної промисловості та технологій).