Компанія китайського громадянина зберегла контроль над родовищем марганцевих руд 

Компанія китайського громадянина зберегла контроль над родовищем марганцевих руд 
В карʼєрі Покровського ГЗК

Що сталося?

Державна служба геології та надр України не змогла через суд анулювати спецдозвіл №5124 на видобування марганцевих руд в Запорізькій області. Це сталося, тому що було пропущено процесуальні строки: термін, який Служба мала за Законом, щоб звернутися до суду. Повідомляє NADRA.info із посиланням на дані Єдиного державного реєстру судових рішень. 

Служба надіслала позов на кілька днів пізніше, ніж мала би. Відтак Запорізький окружний адміністративний суд залишив заяву Держгеонадр без розгляду.

У Держгеонадр пропуск строку пояснювали “великим навантаженням Відділу представництва інтересів Держгеонадр в судових органах, великою кількість судових справ у роботі відділу (близько 2500), наявністю вакантних посад працівників віддлу, що об`єктивно ускладнює можливість забезпечення явки представників у судові засідання та вчинення всіх необхідних процесуальних дій в передбачені законодавством або встановлені судом строки.

Але суд залишився невблаганним:  “Суд не приймає доводів позивача в частині надмірної завантаженості в якості поважної підстави пропуску строку звернення із позовом до суду та зазначає, що встановлені внутрішні процеси, процедури, поточне робоче навантаження не можуть слугувати правовими підставами для уникнення суб`єктом владних повноважень виконання своїх обов`язків. 

“Жодних об`єктивних причин, підтверджених належними доказами, за яких позивач не міг звернутись до суду в тримісячний строк, судом не встановлено, позивачем не надано належних та достатніх доказів, які б засвідчували факт наявності об`єктивно непереборних обставин, які унеможливлювали звернення до суду у цей строк”, – йдеться в ухвалі від  06.12.2021 (повний текст тут).

Незгідні з таким рішенням суду, Держгеонадр подали апеляційну скаргу, і 10.01.2022 Третій апеляційний адміністративний суд ухвалив “Витребувати з Запорізького окружного адміністративного суду, матеріали адміністративної справи № 280/8865/21 за позовом Державної служби геології та надр України до Товариства з обмеженою відповідальністю “Будівельник-2007″ про припинення права користування надрами шляхом анулювання спеціального дозволу на користування надрами та зобов`язати суд першої інстанції протягом трьох днів з моменту отримання ухвали направити до суду апеляційної інстанції матеріали адміністративної справи № 280/8865/21 для вирішення питання щодо наявності підстав для відкриття апеляційного провадження”. Текст ухвали тут.

Це не вперше, коли Служба намагається анулювати спецдозвіл ТОВ “Будівельник-2007”. Попередня спроба була в 2017 р., про неї писали ЗМІ.

 

Чий спецдозвіл хотіли анулювати в Держгеонадр? 

Спецдозволом №5124 від 28.01.2010 володіє ТОВ “Будівельник-2007”. Документ передбачає видобування руд марганцю родовища Велико-Токмацьке в Запорізькій області (геолокація: https://nadra.gov.ua/nmap/appSearchLicenses.html?fobjectID=504969). За даними Публічного аудиту надрокористування, видобування за весь час дії спецдозволу не здійснювалося. Дія спецдозволу зупинена з 19.02.2021.

 За даними ДНВП “Геоінформ України”, ТОВ “Будівельник-2007” володіє ще одним дійсним спецдозволом на видобування марганцевих руд – №5125, також на родовище Велико-Токмацьке (видобування також не здійснювалося, геолокація: https://nadra.gov.ua/nmap/appSearchLicenses.html?fobjectID=515553). Дія спецдозволу зупинена з 26.04.2018.

ТОВ “Будівельник-2007” засновано в 2007 р. (тут і далі про структуру власності – дані YouControl). Статутний капітал – 3 745 000 грн. Місто реєстрації – Запоріжжя. Учасники товариства: 95% – ПРИВАТНА КОМПАНІЯ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “ХУН’ЯН МЕТАЛ ІНДАСТРІ КА.” (Лондон, Великобританія), 5% – КОМПАНІЯ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “МАЛДЕР ІНТЕРНЕШНЛ ЛЛК” (Вашингтон, США). Кінцевим бенефіціарним власником вказаний громадянин Китайської Народної Республіки Лі Силянь. Директор – Яой Хонь Бінь.

 

Чому Служба пішла до суду? 

Відповідь на це питання можна знайти в матеріалах Робочої групи з питань надрокористування Держгеонадр. А саме, в Протоколі засідання РГ від 25.11.2021.

Позаплановою перевіркою, проведеною в жовтні 2020 року встановлено, що ТОВ “Будівельник-2007” не допустив до перевірки посадових осіб Держгеонадр. Товариством не було виконано припис за результатами перевірки і не надані документи та матеріали, які підтверджують дотримання законодавства під час користування надрами. 

Спочатку дію спеціального дозволу зупинили Наказом Держгеонадр від 19.02.2021 № 173, а згодом, “враховуючи систематичне порушення вимог законодавства та невиконання наказів Держгеонадр”, ухвалили рішення анулювати вказаний дозвіл у судовому порядку. Як випливає з ухвали суду про залишення заяви без розгляду, кінцевою датою звернення із позовом було 03.09.2021, а його подали 08.09.2021.

Почути версію ТОВ “Будівельник-2007” наразі не вдалося: ще в грудні нам пообіцяли передати прохання про коментарі директору, і попросили тим часом “не турбувати”. Контактна електронна пошта компанії не функціонує. 

 

Хто ще володіє спецдозволами на марганцеві руди?

Крім ТОВ “Будівельник-2007”, спецдозволами на марганцеві руди володіють ще три компанії (дані ДНВП “Геоінформ України”).

АТ “Покровський ГЗК”: 

  1. 597 – видобування руд марганцю, руд оксидних марганцевих, руд марганцевих оксидно-карбонатних, руд карбонатних марганцевих родовища Нікопольське (Дніпропетровська обл.)
  2. 5125 – геологічне вивчення включно з дослідно-промисловою розробкою руд Марганцю на ділянці Грушівська (Дніпропетровська обл.)

АТ “Марганецький ГЗК”:

  1. 610 – видобування руд марганцю і вапняку родовища Нікопольське (Дніпропетровська обл.)

ТОВ “Ландшафт”:

  1. 4582 – видобування руд марганцю техногенного родовища Шламосховище рудозбагачувальної фабрики ім. Максимова (Дніпропетровська обл.)
Розташування ділянок надр з покладами марганцевих руд, вказані компанії володіють відповідними спецдозволами. Скріншот Інтерактивної карти Державного геологічного порталу www.NADRA.gov.ua

Ще один спецдозвіл – на геологічне вивчення включно з ДПР марганцевмісних шламів ділянки Покровська – було розіграно на аукціоні в грудні 2020 року. Перемогла компанія ТОВ “Істметал”, втім договір купівлі-продажу спецдозволу досі не укладено. Торги оскаржив Покровський ГЗК, в травні 2021 р. результати аукціону визнали недійсними (рішення), в жовтні 2021 р. рішення “засилила” апеляція (постанова), на лютий 2022 р. заплановано розгляд касаційної скарги Держгеонадр.

 

 

Читайте також: Граничні терміни (!) робіт, потрійне узгодження стратегічних надр, обовʼязкова ОВД, розкриття власників та інші нововведення з проекту змін до 615-ї

Читайте також: Тисагаз і Волинська ГХК пішли судом проти Володимира Зеленського 

Читайте також: Надрокористувач добровільно відмовився від потужного родовища піску в акваторії Дніпра

Читайте також: Найбагатші: хто з українських мільярдерів заробляє на надрах?

Читайте також: Карʼєри Міністерства юстиції: що і скільки видобувають підприємства кримінально-виконавчої служби?

 

 

Зображення новини асоціативне