На українські родовища літієвих руд заходять китайці?

На українські родовища літієвих руд заходять китайці?
Зображення асоціативне. Фото: https://cutt.ly/3TLzBF5

Китайська компанія просить Держгеонадр продати з торгів права на дві ділянки і родовище. Після отримання заявки від китайців, Служба відмовила українській компанії у видачі спецдозволу на один з обʼєктів 

 

Що сталося?

Китайська компанія Shenzhen Chengxin Lithium Group Co., Ltd. (виробник нових енергетичних матеріалів для літієвих акумуляторів, з 2008 р. торгується на фондовій біржі Шеньчжень, код акцій: 002240, абревіатура: Chengxin Lithium, більше про компанію – на офіційному сайті) номінувала для виставлення на аукціон ділянки Добра і Крута Балка, а також родовище Шевченківське. Повідомляє NADRA.info із посиланням на дані Державної служби геології та надр України. Заяву №250/28-01/пр-21 було подано ще 28.10.2021, але інформацію оприлюднили днями.

Скріншот розділу “Інформація стосовно заяв, які надійшли для виставлення ділянок надр на аукціон” офіційного сайту Держгеонадр

В реєстрі заяв у графах “Вид користування надрами” і “Корисна копалина” – порожньо. Проте всі три обʼєкти обʼєднують літієві руди як основна корисна копалина (нижче – посилання на дані Інвестиційного атласу Держгеонадр):

  • Шевченківське родовище літієвих руд. Корисна копалина: літієві руди, супутні корисні копалини: танталові руди, ніобієві руди, берилієві руди, кварц, польовий шпат, мусковіт.
  • Ділянка Добра руд літієвих. Корисна копалина: руди літієві, супутні – руди танталові, руди ніобієві, руди рубідієві, руди берилієві, руди олов’яні, руди цезієвмісні.
  • Ділянка Крута Балка з рудопроявом Крута Балка. Корисна копалина: основні – руди танталові, руди ніобієві, руди літієві, руди рубідієві, руди цезієвмісні; супутні – польовий шпат, кварц, мусковіт, гранодіорит, кварц жильний, амфіболіт.

 

Співпадіння?

Як ми писали раніше, на ділянку Добра претендує ТОВ “Петро-Консалтінг”, якому в 2020 р. Держгеонадр відмовила у видачі спецдозволу. Петро-Консалтінг також в судах відстоює право на видобування літієвих руд родовища Шевченківське. Про обидва обʼєкти в інтервʼю NADRA.info згадував співзасновник MillStone&Co Михайло Жернов. Також раніше про судові перспективи компанії ми писали в матеріалі Нові літієві шанси Петро-Консалтінга.

Так, відповідно до одного з рішень судів, Держгеонадр була зобовʼязана повторно розглянути заявку Петро-Консалтінга про отримання спецдозволу на Добру. І доки інтервʼю з Михайлом Жерновим готувалося до публікації, Держгеонадр оприлюднила наказ №846 від 08.11.2021, яким відмовила українській компанії у видачі спецдозволу.

Як випливає з тексту наказу за підписом Романа Опімаха, Робоча група з питань надрокористування ухвалила “рекомендувати Держгеонадрам прийняти наказ про відмову у надані спеціального дозволу на користування надрами” українській компанії 28.10.2021 (протокол від 28.10.2021 № 26 – РГ/2021) – тобто, в той самий день, яким датована заявка від компанії китайської. 

Також відзначимо, відповідно до Указу Президента, яким введено в дію рішення РНБО “Про стимулювання пошуку, видобутку та збагачення корисних копалин, які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави”, планувалося “ґ) опрацювати питання щодо реалізації проектів з пошуку, видобутку та збагачення рідкіснометалевих корисних копалин, зокрема на ділянці “Добра” (Кіровоградська область), на умовах угоди про розподіл продукції”.

“Мені відомо, що до Держгеонадр постійно приїздять інвестори в пошуках вільних ділянок, які зокрема цікавляться і літієвими обʼєктами. І це робота Служби – комунікувати про це. Про конкретну заявку від китайської компанії ще не знав. Але хочу нагадати, що ми в судах [за право розробки ділянки Добра і родовища Шевченківське]. І доки суди не буде завершено, ні про який аукціон [з продажу прав на ці обʼєкти] не може бути мови”, – в телефонному коментарі NADRA.info заявив Михайло Жернов.

NADRA.info спрямували до Shenzhen Chengxin Lithium Group Co., Ltd. офіційний запит із запитаннями щодо планів і можливих обсягів інвестицій, чекаємо на відповідь.

 

 

Читайте також: Дмитро Кащук: Надрам потрібні прозорі правила, а не ручне управління через РНБО

Читайте також: Азартний бурштин. Співвласник ігрового бізнесу збільшує частку на ринку видобування бурштину

Читайте також: Центр “Сонячне ремесло” планує утричі збільшити видобуток бурштину до кінця 2021

Читайте також: Компанія з групи ONUR поповнила колекцію спецдозволів

Читайте також: SMART GRANIT збільшив видобуток і переробку гранітів на 67%

 

Зображення асоціативне. Джерело: https://cutt.ly/3TLzBF5