Пісок, вапняк, суглинок: 11 спецдозволів можуть продати без аукціону

Пісок, вапняк, суглинок: 11 спецдозволів можуть продати без аукціону
Автор фото: Олег Петрасюк

Інвесторам пропонуються ділянки надр в Київській, Івано-Франківській, Вінницькій, Житомирській, Тернопільській, Харківській, Волинській і Полтавській областях

 

Державна служба геології та надр України оголосила перелік ділянок надр місцевого значення, спеціальні дозволи на користування якими пропонується надати у користування. Повідомляє NADRA.info із посиланням на Наказ Державної служби геології та надр  України від 01.06.2022 №170. Найдешевший спецдозвіл оцінили в 6,1 тис. грн, найдорожчий – у понад 19 млн грн (перелік дивіться нижче).

Заявки на отримання спецдозволів можна подати до 30.06.2022 до 16:00. Деталі, адреса прийому заявок та телефон контактної особи – за посиланням.

Якщо до Держгеонадр надійде більше ніж 1 заявка (у належному вигляді, разом з необхідними документами) щодо отримання дозволу на користування однією і тією ж ділянкою надр від кількох претендентів – дозвіл виставлять на аукціон. Детально порядок отримання спецдозволів на надра місцевого значення без аукціону описаний в підпункті 3 пункту 8 Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.05.2011 № 615.

Джерело: https://www.geo.gov.ua/

Найдорожча ділянка надр – Ново-Українське родовище піску в Київській області, в акваторії річки Дніпро. Його запаси оцінювалися в майже 80 млн кубічних метрів піску для будівельних розчинів. Попереднім спецдозволом на це родовище володіло ПрАТ “Київський річковий порт” (власники Бродська Світлана, Бродський Юрій, Гасич Леся, Русанов Вʼячеслав, Коваленко Ірина). Право користування надрами було предметом тривалих судових суперечок, і зрештою в грудні 2021 року Київський річковий порт відмовився від спецдозволу. Але одразу подав нову заявку на отримання спецдозволу, без аукціону:

Нещодавно поза аукціонним доступом до надр скористалася компанія “МХП” Юрія Косюка. В лютому 2022 р. Держгеонадр розпорядилася надати МХП без аукціону спецдозвіл на видобування піску у Вінницькій області. Ми писали про це тут. 

Також ми писали про спробу отримати без торгів спецдозвіл на ділянку вапняків Марʼянська у Дніпропетровській області. До Служби надійшли заявки на отримання спецдозволу від низки компаній, і Голова Держгеонадр Роман Опімах заявив, що ділянку можуть виставити на аукціон. Щоправда, за даними на сайті ДП «Прозорро.Продажі» станом на 02.06.2022 торги не були оголошені.

Нагадаємо, до війни Держгеонадр готувалася закрити “вікно можливостей” для отримання без аукціонів спецдозволів на надра місцевого значення. Ми писали, що Служба оприлюднила проект змін до Порядку. Якщо напрацювання схвалить Кабмін, “місцеве значення” більше не буде підставою для позааукціонної видачі дозволів – тільки через торги.

 

Автор фото – Олег Петрасюк, Yesterday & Tomorrow