Демурінський ГЗК – третій місяць без зарплати

Демурінський ГЗК – третій місяць без зарплати
Конфіскований державою в санкційному порядку Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат відновлював роботу дільниці первинного збагачення у квітні. Джерело фото: Ігор Савчук, ДемГЗК

Як борги перед колективом комбінату пояснюють у Фонді держмайна? І коли чекати на розрахунок (про який заявляли ще в березні)?

 

Працівникам Демурінського ГЗК (ДемГЗК) третій місяць не виплачують заробітну платню. Про таке, відповідаючи на запитання ІА NADRA.INFO заявила працівниця ДемГЗК Ольга Лісковська. Низку повідомлень про зарплатні борги на підприємстві ми отримували також від інших читачів на умовах анонімності.

«Остання виплата була на початку лютого – виплатили заробітну плату за січень 2023 року. Заробітна плата за лютий та березень не виплачувалась, заробітну плату за першу половину квітня (аванс) також на теперішній час не виплачено. В.о. генерального директора увесь цей час повідомляє про нові дати її виплати, але при останній зустрічі він повідомив, що така виплата буде здійснена лише після того, як в державному реєстрі зміняться дані про керівника ТОВ «Демурінський ГЗК». Хоча для мене, як для юриста незрозуміло, яким чином ці дві події можуть бути пов’язані між собою (жоден нормативно-правовий акт не передбачає якогось зв’язку між ними). До того ж, на прикладі АТ «ОГХК» видно, що ці події і не можуть бути пов’язані: в державному реєстрі по АТ «ОГХК» Іткін В.Й. до теперішнього часу зазначений як керівник, хоча за повідомленням ФДМ його звільнили ще в лютому поточного року, проте заробітна плата, хоч і з деякими затримками, працівникам АТ «ОГХК» виплачена і за лютий, і за березень поточного року», – відзначила Ольга Лісковська (про звільнення пана Владислава Іткіна NADRA.INFO розповідали тут і тут, в Єдиному державному реєстрі він справді досі вказаний керівником ОГХК, але з приміткою «Повноваження припинені з 16.02.2023» – Ред.).

Тимчасово виконуючий обовʼязки директора ДемГЗК Ігор Савчук ані спростував, ані підтвердив інформацію про невиплату зарплати, і попросив звернутися по розʼяснення до Фонду державного майна України, який управляє підприємством на правах власника.

Неофіційно, співбесідник NADRA.INFO у Фонді заявив, що виплата зарплати може відбутися протягом найближчих тижнів: «Щойно суд знімає арешт з продукції, ми починаємо процедуру оперативного продажу. Щойно буде продано продукцію і за неї отримано гроші, почнеться погашення боргів по зарплаті, що є пріоритетною задачею на найближчі тижні. Є альтернативні шляхи отримати грошові кошти, ми їх також намагаємося знайти».

Також нам вдалося отримати оперативний офіційний коментар ФДМУ.

У Фонді не спростували невиплату заробітної платні співробітникам ДемГЗК. І заявили, що «заборгованість із виплати заробітної плати ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» виникла внаслідок стягнення в дохід держави всіх обігових коштів Товариства та численних судових арештів всіх активів Товариства, включаючи запаси готової продукції». Також нам розповіли, що «Фонд державного майна України спромігся скасування судового арешту на виробниче обладнання та запаси готової продукції Демурінського ГЗК, що дасть можливість відновити виробничу діяльність та здійснити погашення заборгованості із виплати заробітної плати».

«Починаючи з червня 2022 року на нерухоме та рухоме майно, основні засоби, запаси готової продукції та корпоративні права ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» (надалі – Товариство) шістьма ухвалами Шевченківського районного суду м.Києва були накладені арешти, що ускладнило подальшу будь-яку господарську діяльність Товариства.

03.02.2023, рішенням Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду України у судовій справі №991/6606/22 було стягнуто в дохід держави корпоративні права ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат», рухоме та нерухоме майно цього товариства, а також 14 417 285,60 грн. обігових коштів, які знаходилися на банківських рахунках.

 

В результаті стягнення всіх обігових коштів в дохід держави, а також в результаті арешту на всі активи, включаючи арешт запасів готової продукції, Товариство тривалий час не мало можливості здійснювати активну господарську діяльність та не мало можливості своєчасно виплачувати заробітну плату трудовому колективу.

 

24 лютого 2023 року Розпорядженням Кабінету Міністрів України № 168-р «Про визначення уповноваженого органу управління активами, стягнутими в дохід держави» (надалі – Розпорядження), Фонд державного майна визначено уповноваженим органом управління активами за переліком згідно з додатком, стягнутими в дохід держави згідно з рішенням Вищого антикорупційного суду від 23 січня 2023 р. у справі № 991/6606/22 та постановою Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 3 лютого 2023 р. у справі № 991/6606/22.

З метою реєстрації корпоративних прав ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» на виконання Розпорядження Уряду Фонд державного майна скерував клопотання до Шевченківського районного суду м.Києва з метою скасування двох арештів корпоративних прав Товариства, накладених ухвалами цього суду від 02.06.2022 №761/9408/22 та від від 18.10.2022 №761/21546/22.

Після скасування арештів корпоративних прав Фонд державного майна звернувся до органів державної реєстрації з метою реєстрації корпоративних прав Товариства на державу Україна в особі Фонду. Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру від 28.03.2023 Фонд набув статусу власника 100% корпоративних прав Товариства.

 

Починаючи з моменту набуття статусу власника 100% корпоративних прав Фонд державного майна вживає активних заходів щодо відновлення виробничої діяльності Товариства та скасування арешту на основні засоби, виробниче обладнання, запаси готової продукції. Зокрема, 27.04.2023 Шевченківський районний суд м.Києва за клопотанням Товариства ухвалив рішення скасувати арешт на основні засоби, виробниче обладнання, запаси готової продукції, що було виявлено та вилучене під час обшуку в період з 08.02.2023 по 11.02.2023 за адресою: вул. Котлярської, 21, смт. Демурине, Синельниківський р-н, Дніпропетровська обл..

 

Скасування зазначеного арешту дозволить відновити повноцінну виробничу діяльність цього Товариства, реалізувати запаси готової продукції (ільменітового, рутилового та цирконового концентратів), що дасть можливість погасити наявну заборгованість із виплати заробітної плати», – повідомили у прес-службі ФДМУ.

Суму зарплатних боргів ДемГЗК у Фонді не повідомили. А також не назвали посадову особу підприємства, яка несе відповідальність за невиплату працівникам заробленого.

Нагадаємо, 28.03.2023 Фонд державного майна України набув права власності на 100% корпоративних прав ТОВ «Демурінський ГЗК» на виконання рішення Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду та розпорядження Кабінету Міністрів України. Комбінат стягнули у дохід держави в санкційному порядку у справі проти російського мільярдера Михайла Шелкова. Якби ФДМУ не став власником товариства станом на 28.03.2023, Державна служба геології та надр України могла припинити (чи зупинити) Демурінському ГЗК право користування Вовчанським родовищем цирконово-рутилово-ільменітових розсипів, як це сталося з компаніями Дмитра Фірташа

11.04.2023 після виконання низки ремонтних робіт, на комбінаті була запущена дільниця первинного збагачення, станом на 17.04.2023 повідомлялося про виробництво 160 тонн колективного концентрату.

За даними наших джерел, на складах Демурінського гірничо-збагачувального комбінату може перебувати понад 7 тисяч тонн продукції, яка перейшла державі після конфіскації підприємства. Голова ФДМУ Рустем Умєров ще наприкінці березня заявляв, що у Фонді вирішили виставити продукцію на прозорі аукціони: «…для того, щоб запустити підприємство, потрібно було 40 млн грн. Ми подивилися на наявні активи та вирішили виставити продукцію, яка збереглася на ГЗК, на Prozorro. І за ці кошти запустили підприємство та виплатили заробітні платні», – заявив Голова ФДМУ. 

Згодом тимчасовий керівник ДемГЗК висловив сумніви, що продукцію буде продано з використанням платформи Prozorro.

Хоча команда ФДМУ перейняла керівництво комбінатом ще наприкінці лютого – на початку березня, в Єдиному державному реєстрі керівником ТОВ «Демурінський ГЗК» досі вказано Дмитра Федаша. Останній звернувся до суду з позовом про визнання трудових відносин з ДемГЗК припиненими і виключення з ЄДР відомостей про нього як керівника товариства. Розгляд справи призначено на 10.05.2023 р.. Отримати коментарі Дмитра Федаша не вдалося.