Грошей не бракувало, але цього замало: чому ВГР Сервіс не продадуть спецдозвіл?

Грошей не бракувало, але цього замало: чому ВГР Сервіс не продадуть спецдозвіл?

Для участі в аукціоні Держгеонадр компанія запропонувала за ділянку піску ушестеро більше, ніж стартова ціна лоту. Але не зможе викупити спецдозвіл

На четвер, 01.02.2024 в електронній системі АТ «Прозорро.Продажі» було заплановано аукціон із продажу спеціального дозволу на ділянку піску Воронівська-2 в Івано-Франківській обл..

 

Торги мали стартувати з 530 372 грн. Це був другий повторний аукціон, відтак початкову вартість лоту встановили на рівні 50% від стартової ціни перших торгів (які не відбулися 28.12.2023).

 

Місцеве ТОВ «ВГР Сервіс» (YouControl) запропонувало за лот 3 111 000 грн:

Джерело: https://prozorro.sale/auction/SUE001-UA-20240117-89748/

 

Але торги визнали такими, що не відбулися, оскільки ВГР Сервіс виявився єдиним офіційно зареєстрованим учасником. А за українським законодавством, аукціон з продажу спецдозволів на користування надрами не може відбутися з одним учасником – на відміну від правил, наприклад, приватизації (нагадаємо, «в одні руки» були продані майнові комплекси державних підприємств Волиньторф і Житомирторф).

Зауважимо, спецдозвіл на ділянку Воронівська-2 Держгеонадра розігрували 4 рази (включно з торгами 01 лютого): 10.10.2023, 28.12.2023, 16.01.2024, 01.02.2024. Під час першої спроби в жовтні перемогло ТОВ «Род-Стандарт» зі ставкою 40 000 000 грн, а ТОВ «ВГР Сервіс» запропонувало 10 500 100 грн. Та ні Род-Стандарт, ні ВГР Сервіс не викупили спецдозвіл, втративши по 2 млн грн гарантійного внеску кожен.

Нагадаємо, влітку 2020 р. в інтервʼю з Головою Держгеонадр Романом Опімахом і директором ДП «Прозорро.Продажі» Олексієм Соболевим (читайте Розкрити все. Вони роблять надра прозорими) NADRA.INFO обговорювали правило «двох учасників», яке може спонукати реальних покупців до використання «технічних» гравців (просто щоб аукціон відбувся, якщо йдеться про непопулярні ділянки надр).

Проблема (імовірно, неочевидна для декого станом на 2020 р.) уповні проявилася в 2023 р.: в квітні в АМКУ заявили, що перевіряють обставини проведення понад 50 онлайн-аукціонів Держгеонадр (2/3 торгів – між двома учасниками), а у вересні оштрафували покупців 5 спецдозволів за узгоджені дії під час торгів. В Уряді на скандал відреагували хоч і оперативно, але косметично: зобов’язали всіх охочих брати участь у торгах подавати заяви про не пов’язаність з іншими учасниками.

Розглянути можливість та передбачити проведення торгів за участі однієї компанії  Голову Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування пану Олега Бондаренка і Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслана Стрільця в грудні 2023 р. просила Європейська Бізнес Асоціація.

В січні 2024 р. NADRA.INFO писали, що АМКУ розслідує справи щодо можливого спотворення конкуренції на 40 торгах Держгеонадр, а відкриття справи за результатами дослідження Комітету говорить про наявність ознак порушення антимонопольного законодавства. Доведення ж факту змови між учасниками торгів може призвести до визнання недійсними і результатів аукціону, і наданого спецдозволу (про відомі випадки читайте тут і тут).

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ