Миколаївському глиноземному заводу відтермінували зупинення дозволу на видобування води

Миколаївському глиноземному заводу відтермінували зупинення дозволу на видобування води
Зображення асоціативне

Миколаївському глиноземному заводу (МГЗ), який видобуває підземну воду і під час війни безкоштовно постачає її для потреб мешканців обласного центра міста Миколаєва, не зупинятимуть спецдозвіл на користування надрами до 01 червня 2024 р.. Наказ Держгеонадр №69 від 19.02.2024 підписав Голова Служби Роман Опімах. Як випливає з додатку до наказу (завантажити), до Держгеонадр із листами з приводу долі спецдозволу зверталися компанія-надрокористувач і Миколаївська міська рада.

Нагадаємо, ТОВ «Миколаївський глиноземний завод» володіє спецдозволом на видобування води родовища Галицинівське. Дію спецдозволу спершу планували зупинити з 01.12.2023 через формальне не виконання компанією нових вимог Кодексу України про надра в частині розкриття кінцевого бенефіціарного власника товариства. Після розголосу, зупинення дозволу відтермінували до 01.03.2024.

В лютому 2023 р. ТОВ «Миколаївський глиноземний завод» було стягнуто в дохід держави рішенням Вищого антикорупційного суду, законність якого в червні підтвердила Апеляційна палата ВАКС (справа проти Олега Дерипаски). Однак про передачу МГЗ в управління Фонду державного майна, як це сталося з Демурінським гірничо-збагачувальним комбінатом, не повідомлялося. Власні джерела NADRA.INFO припускали, що МГЗ не міг і наразі не може виконати вимоги щодо вказання кінцевого бенефіціарного власника в єдиному державному реєстрі на тлі заборони вчиняти реєстраційні дії.

 

Станом на 23.02.2024 учасниками ТОВ «Миколаївський глиноземний завод» залишаються ТОВ «Гуардон Україна» і ТОВ «Компанія «Алюміній України» (якими володіють дві компанії з реєстрацією в Аруба – острівній державі в Карибському морі), а керівником – Віктор Кожевніков (YouControl)

 

Чому Україна досі не власник МГЗ – пояснювали у Фонді державного майна України.