Ще 18 компаній оштрафували за змови на аукціонах Держгеонадр

Ще 18 компаній оштрафували за змови на аукціонах Держгеонадр
Фото: https://amcu.gov.ua/

16 спецдозволів – на вапняк, кварцовий пісок, бурштин, граніт, габро, пісковик, крейду – можуть визнати недійсними

У березні-вересні 2024 р. територіальні відділення Антимонопольного комітету ухвалили щонайменше 10 рішень про спотворення конкуренції під час аукціонів Державної служби геології та надр України, якими оштрафували 18 компаній.

Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на дані АМКУ та міжобласних територіальних відділень Комітету:

  • ПП «Тиогран» і ПП «ТВТ» – покарано за координацію дій під час аукціону з продажу дозволу на Південну ділянку Адамівського-1 родовища габро в Житомирській обл. у серпні 2021 р.. Спецдозвіл з незначним торгом виграв Тиогран. Інших учасників не було. На переможця аукціону наклали штраф на суму 25 тис. грн, на ПП «ТВТ» – 15 тис. грн. Деталі – в рішенні Адмінколегії Північного міжобласного територіального відділення АМКУ (МТВ АМКУ) 60/21-р/к від 19.03.2024.
  • ТОВ «Костянтинівський завод металургійного обладнання» і ТОВ «Завод Екосплав» – за торги з продажу дозволу на видобування крейди родовища Маяківське-2 в Донецькій обл. у квітні 2021 р.. Інших учасників не було. Переможця торгів ТОВ «КЗМО» і ТОВ «ЗЕС» оштрафували на 68 тис. грн кожного. Деталі змови – в рішенні Адмінколегії Східного МТВ АМКУ 70/13-р/к від 19.03.2024.
  • ТОВ «Коркоп Видобування» і ТОВ «Інвестиційно-Будівельна Компанія «Інтеграл Груп» – за спотворення конкуренції під час купівлі спецдозволу на ділянку кварцового піску Підгірна поблизу Обухова у Київській обл. в грудні 2022 р.. В аукціоні перемогло ТОВ «ІБК «Інтеграл Груп», але відмовилося викупити лот, і спецдозвіл на чверть дешевше придбало ТОВ «Коркоп Видобування». ІБК «Інтеграл Груп» Комітет оштрафував на 50 тис. грн, а Корпор Видобування – на 270 грн. Деталі див. у рішенні Адмінколегії Північного МТВ АМКУ 60/94-р/к від 11.07.2024. Також читайте матеріал NADRA.INFO про відчуження купленого у змові спецдозволу.
  • МПП «Квін» і ПП «Осінь і Ко» – за шість аукціонів, хоча лише в одному приватні підприємства були єдиними конкурентами між собою. А саме, в березні 2021 р. під час торгів дозволом на ділянку пісковику Русавська-3 у Вінницькій обл. перемогла Осінь і Ко зі ставкою 305 тис. грн, але дозвіл купило Квін за 45 тис. грн. ПП «Осінь і Ко» оштрафували на 38 280 грн, ПП «Осінь і Ко» – на 39 438 грн. Більше – в рішенні Адмінколегії Південно-західного МТВ АМКУ 72/64-р/к від 12.07.2024.
  • ТОВ «Амбербур» і ТОВ «Хупо Се Трейд» – за три аукціони, на яких Держгеонадра розігрували ділянки бурштину Нетреба (Рівненська обл.), Лопатичі-1, Лопатичі-2 (Житомирська обл.) в грудні 2020 р.. Під час торгів один з учасників пропонував за лот понад 4 млн грн, але зрештою спецдозвіл викупляв інший – в 11-13 раз дешевше. Сторонніх конкурентів – не було. Відтак обидві компанії мають сплатити по 204 тис. грн штрафу. Більше – в рішенні Адмінколегії Східного МТВ АМКУ 70/110-р/к від 17.07.2024.
  • ТОВ «Амберпром» і ТОВ «Ентер Гео Інвест» – за чотири аукціони з продажу бурштинових спецдозволів у Рівненські обл. на ділянки Клесів-2 (лютий-2021), Мазинська перша, Мазинська друга, Мазинська третя (березень-2021). Всі лоти Амберпром і Ентер Гео Інвест розіграли на двох – сторонніх конкурентів не було. У трьох аукціонах один з учасників пропонував за лот понад 800 тис. грн, а викупляв інший – майже утричі дешевше. Обидві компанії оштрафовано на 272 тис. грн кожну. Більше – в рішенні Адмінколегії Східного МТВ АМКУ 70/111-р/к від 17.07.2024.
  • ТОВ «Амберкінг» і ТОВ «Ентер Гео Інвест» – за торги ділянкою Зонецька перша і Зонецька друга в Рівненській обл. в березні 2021 р.. Ентер Гео Інвест пропонував за лоти по 5,2 млн грн, а викупляв Амберкінг по 346 тис. грн. Обох оштрафували на 136 тис. грн кожного. Більше – в рішенні Адмінколегії Східного МТВ АМКУ 70/112-р/к від 17.07.2024.
  • ТОВ «Амбер-Груп» і ТОВ «Ентер Гео Інвест» – за купівлю у змові ділянки Луки (бурштин, Рівненська обл., березень-2021) оштрафовано на 68 тис. грн кожного. Більше – в рішенні Адмінколегії Східного МТВ АМКУ 70/113-р/к від 17.07.2024.
  • ТОВ «Токівський гранкар’єр» і ПП «Техінвест МТ» – за аукціон з продажу дозволу на Південну частину ділянки «Водопад» Токівського родовища граніту (Дніпропетровська обл., травень-2021) оштрафовано на 68 тис. грн кожного. Деталі – в рішенні Адмінколегії Південно-східного МТВ АМКУ 54/56-р/к від 25.07.2024.
  • ТОВ «Агрокарпати» і ТОВ «Закарпатвапняк» – за купівлю у змові дозволу на видобування вапняків Новоселицького родовища (Закарпатська обл.) у березні 2021 р.. Рішенням 63/93-р/к від 12.09.2024 Адмінколегія Західного МТВ АМКУ оштрафувала учасників торгів на 68 тис. грн кожного, проте тексту рішення у відкритому доступі ми не знайшли (офіційне оголошення про накладення штрафу – див. за посиланням).

Нагадаємо, у вересні 2023 р. АМКУ оштрафував за спотворення конкуренції три компанії, які брали участь в аукціонах Держгеонадр з продажу спецдозволів на ділянки глин і каолінів у Закарпатській області у вересні 2022 р.. На підставі висновків АМКУ і позовів органів прокуратури суди вже визнали недійсними всі спецдозволи, куплені з тих торгів (станом на вересень 2024 р. одне рішення набрало законної сили). Раніше суди визнали недійсними спецдозволи компаній Укргаздоб і Нафтогазенергопром, куплені зі змовою з аукціонів у 2016 р.

«Порада проста – не змовлятися. Держава зацікавлена у прозорій боротьбі [між учасниками аукціонів]», – заявляв начальник управління розслідувань окремих видів антиконкурентних узгоджених дій АМКУ Микола Смук під час круглого столу NADRA.INFO «(Не) Конкурентні надра. Антимонопольні виклики видобувної галузі» в квітні 2024 р.. Тоді ж стало відомо, що АМКУ перевіряє 44 аукціони Держгеонадр на предмет імовірної змови учасників на загальну суму понад 200 мільйонів гривень очікуваної вартості: «Це аукціони з продажу всіх видів копалин – і вугілля, і вапняку, і піску, і бурштину».

Нагадаємо, що проблему «ілюзії конкуренції» на деяких торгах ДГН із «технічними» учасниками – NADRA.INFO ще влітку 2020 р. обговорювали з Головою Держгеонадр Романом Опімахом і директором ДП «Прозорро.Продажі» Олексієм Соболевим (читайте Розкрити все. Вони роблять надра прозорими; сьогодні Олексій Соболев є заступником Міністра економіки).

Про перспективу аукціонів «з одним учасником» Романа Опімаха запитували в березні 2023 р., під час публічного звіту за 2022 р.«…На жаль, враховуючи оцінку таких торгів з боку правоохоронних органів, ми вважаємо це не досить доцільним – щоб не було звинувачень у фейковості таких торгів. Але в майбутньому – подивимося, можливо, це і спрацює», – заявляв Роман Опімах.

Після розголосу, викликаного перевірками АМКУ аукціонів Держгеонадр, в липні 2023 р. Уряд вніс зміни до Порядку проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами. Відтепер кожен учасник, для реєстрації в системі електронних торгів, на додачу до раніше передбачених документів, зобовʼязаний подати «заяву в довільній формі про те, що заявник не є пов’язаною особою з іншими учасниками аукціону».