Скандальні глини Закарпаття: дозвіл на Зняцівську ділянку таки скасують

Скандальні глини Закарпаття: дозвіл на Зняцівську ділянку таки скасують
Зображення асоціативне

Надрокористувач-переможець спірного аукціону і Держгеонадра не переконали апеляцію. Рішення вже набрало законної сили

11.09.2024 Північний апеляційний господарський суд (ПАГС) постановив залишити в силі рішення першої інстанції від 04.04.2024, яким визнано недійсним дозвіл на користування Зняцівською ділянкою легкоплавкої глини в Закарпатській області, куплений з торгів Державної служби геології та надр України (Держгеонадра, ДГН) із порушенням антимонопольного законодавства. Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на щойно оприлюднену постанову.

Площа Зняцівської ділянки – 56,26 га. Основною корисною копалиною є глини світлозабарвлені (сірого, світло-сірого, кремового кольору), що придатні для виробництва керамічної плитки. Гідрогеологічні умови Зняцівської ділянки глин сприятливі для розробки відкритим способом. Корисна копалина безводна. Промислові запаси глин за категоріями С1 + С2 складають: строкаті – 941 тис. м3; світлозабарвлені – 1291,9 тис. м3 (джерело).

Нагадаємо, ДГН розігрували спецдозвіл на Зняцівську ділянку у вересні 2022 р.. Торги стартували з 812 775,6 грн. Учасників було двоє: ТОВ «Арт Буд Сервіс» запропонувало 860 000 грн, а перемогло ПрАТ «Майдан-Вильський комбінат вогнетривів» зі ставкою 2 340 000 грн. 18.10.2022 переможець отримав спецдозвіл № 5434. В травні 2023 р. в коментарі NADRA.INFO керівник Майдан-Вильського комбінату вогнетривів Микола Хамський заявляв, що компанія приступила до користування ділянкою: «Є програма робіт, і програма робіт виконується».

Згодом в Антимонопольному комітеті виявили в діях учасників аукціону ознаки спотворення конкуренції, почали розслідування.

В червні 2023 р. в групі Голден Тайл, до якої належить ПрАТ «Майдан-Вильський комбінат вогнетривів», заявили про цілеспрямовану кампанію проти Групи «з метою монополізації ринку глин для виробництва керамічної плитки».

У вересні 2023 р. Адміністративна колегія Північного міжобласного територіального відділення АМКУ винесла рішення: учасників торгів визнали винними в узгоджених діях і оштрафували по 68 тис. грн кожного. Майдан-Вильський комбінат вогнетривів спробував оскаржити це рішення, але суди підтвердили законність висновків Комітету (рішення і постанова наразі закриті для перегляду, та їх суть переказує постанова ПАГС, посилання див. нижче).

На підставі рішення Комітету, Заступник керівника Оболонської окружної прокуратури міста Києва звернувся до суду з позовом про скасування результатів торгів і спецдозволу. Також просив стягнути в дохід держави 2 340 000 грн, сплачені Майдан-Вильським комбінатом вогнетривів за виграний лот. 04.04.2024 Господарський суд міста Києва задовольнив позов частково: аукціон і дозвіл на користування надрами скасував, а конфіскувати кошти відмовився. Надрокористувач, ДГН і прокуратура подали апеляційні скарги, але ПАГС їх відхилив і «засилив» рішення першої інстанції. Постанова апеляції ще може бути оскаржена, однак набрала законної сили в день прийняття.

«Внаслідок узгодженості поведінки ПрАТ «Майдан-Вильський комбінат вогнетривів» з іншим учасником право на укладення договору за результатами Аукціону двома учасниками одержано не на конкурентних засадах, чим було спотворено результати Аукціону. Узгодивши свою поведінку та цінові пропозиції, подані в пакетах аукціонної документації, ПрАТ «Майдан-Вильський комбінат вогнетривів» тим самим усунуло конкуренцію та змагальність між учасниками аукціону, а отже, спотворило результати проведеного Аукціону, порушивши право на отримання найбільш ефективного для Держгеонадра результату, а відтак вчинило антиконкурентні узгоджені дії, заборонені Законом України «Про захист економічної конкуренції», що в свою чергу є підставою для визнання недійсним договору купівлі-продажу спеціального дозволу на користування надрами на Аукціоні», – йдеться в постанові.

 

В чому саме полягала та як була зафіксована координація дій учасників торгів – читайте в повному тексті постанови ПАГС.

Зауважимо, представник ДГН звертав увагу апеляційного суду на те, що після розміщення оголошення у системі електронних торгів з продажу дозволів про проведення аукціону Держгеонадра не має жодного впливу на процедуру та результати такого аукціону, не має інформації, хто саме бере участь в аукціоні, а інформацію про переможця отримує вже з протоколу проведення електронного аукціону. Таким чином, на думку Держгеонадр, спірний аукціон було проведено повністю у відповідності з вимогами Порядку проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами, що не було спростовано судом першої інстанції.

Майдан-Вильський комбінат вогнетривів, з-поміж іншого, апелював до того, що в рішенні суду першої інстанції не наводиться жодних фактів порушення права власності Українського народу (предметом Аукціону було не відчуження права власності, а право тимчасового користування надрами). Також у компанії заявили про відсутність у чинному законодавстві такої підстави для припинення або анулювання спеціального дозволу, як порушення законодавства про економічну конкуренцію. Крім цього, навели висновок науково-правової експертизи, який, на думку представників компанії, спростовує твердження органу прокуратури про те, що внаслідок проведення Аукціону та укладення Договору було не додержано вимоги щодо відповідності правочину інтересам держави і суспільства. «Скаржник також вважає, що матеріали справи не містять доказів того, що, беручи участь в Аукціоні та укладаючи Договір, [Майдан-Вильський комбінат вогнетривів] мав умисел на порушення інтересів держави та суспільства», – йдеться в постанові.

Нагадаємо, у вересні 2022 р. Держгеонадра розіграли на аукціонах 5 спецдозволів на ділянки з покладами глин і каолінів у Закарпатській області: родовище Нижньокоропецьке, родовище Оноцьке, Квасівська ділянка, Чабанівська ділянка Чабанівського родовища, згадана ділянка Зняцівська. Нижньокоропецьке, Оноцьке і Квасівську виграло і придбало КП «Полонський завод «Маяк». Зняцівську і Чабанівську – ПрАТ «Майдан-Вильський комбінат вогнетривів». Конкуренцію переможцям на всіх торгах складала одна і та ж компанія – ТОВ «Арт Буд Сервіс». АМКУ оштрафував усіх трьох за спотворення конкуренції, органи прокуратури оскаржили аукціони та спецдозволи до суду, і у першій інстанції всі торги вже визнано недійсними (тексти власне рішень закриті, про їх суть можна судити з наступних ухвал у справах: 910/581/24, 910/583/24, 910/584/24, 910/2820/24; також про рішення судів звітували в столичній прокуратурі).

ПрАТ «Майдан-Вильський комбінат вогнетривів» і КП «Полонський завод «Маяк» належать до групи Golden Tile Ceramic Group (Група Голден Тайл) Валентина Шеветовського.

Раніше суди визнали недійсними спецдозволи компаній Укргаздоб і Нафтогазенергопром, куплені зі змовою з аукціонів у 2016 р. (обидві компанії з 2018 р. контролює засновник групи АТБ Геннадій Буткевич).

«Порада проста – не змовлятися. Держава зацікавлена у прозорій боротьбі [між учасниками аукціонів]», – заявляв начальник управління розслідувань окремих видів антиконкурентних узгоджених дій АМКУ Микола Смук під час круглого столу NADRA.INFO «(Не) Конкурентні надра. Антимонопольні виклики видобувної галузі» в квітні 2024 р.. Тоді ж стало відомо, що АМКУ перевіряє 44 аукціони Держгеонадр на предмет імовірної змови учасників на загальну суму понад 200 мільйонів гривень очікуваної вартості: «Це аукціони з продажу всіх видів копалин – і вугілля, і вапняку, і піску, і бурштину».

Також нагадаємо, що проблему «ілюзії конкуренції» на деяких торгах ДГН із «технічними» учасниками – NADRA.INFO ще влітку 2020 р. обговорювали з Головою Держгеонадр Романом Опімахом і директором ДП «Прозорро.Продажі» Олексієм Соболевим (читайте Розкрити все. Вони роблять надра прозорими; сьогодні Олексій Соболев є заступником Міністра економіки).

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ

Про перспективу аукціонів «з одним учасником» Романа Опімаха запитували в березні 2023 р., під час публічного звіту за попередній рік«…На жаль, враховуючи оцінку таких торгів з боку правоохоронних органів, ми вважаємо це не досить доцільним – щоб не було звинувачень у фейковості таких торгів. Але в майбутньому – подивимося, можливо, це і спрацює», – заявляв Роман Опімах.

Після розголосу, викликаного перевірками АМКУ аукціонів Держгеонадр, в липні 2023 р. Уряд вніс зміни до Порядку проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами. Відтепер кожен учасник, для реєстрації в системі електронних торгів, на додачу до раніше передбачених документів, зобовʼязаний подати «заяву в довільній формі про те, що заявник не є пов’язаною особою з іншими учасниками аукціону».