Титановий кар’єр біля Білої Церкви і ГЗК на Черкащині. Кого ще РНБО поставила на стоп?

Титановий кар’єр біля Білої Церкви і ГЗК на Черкащині. Кого ще РНБО поставила на стоп?
Автор фото Богдан Сусол. Першоджерело: https://www.instagram.com/p/CNmLANxMinb/

NADRA.info публікують повний перелік надрокористувачів, які потрапили під санкції в червні 

Санкції запроваджено відповідно до Указу Президента №266/2021 “Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 18 червня 2021 року “Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”.

До всіх компаній застосовано такі санкції:

“1) анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів, одержання (наявність) яких є умовою для здійснення певного виду діяльності, зокрема, анулювання чи зупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами”.

 

“Валки-Ільменіт”, ТОВ

Спецдозвіл №3590 на видобування апатит-ільменітових руд родовища Стремигородське (Житомирська обл.). 

Товариство входить до Group DF Дмитра Фірташа (тут і далі про структуру власності – дані YouControl). 

В грудні 2020 року компанія оновила Угоду про умови користування надрами, відповідно до якої початок видобування апатит-ільменітових руд було заплановано на 2022 р. Від Державної служби геології та надр України документ підписано Головою Романом Опімахом. 

 

“Волинська гірничо-хімічна компанія”, ПрАТ

Спецдозвіл №5075 на видобування апатитових та апатит-рідкіснометаловмісних руд Новополтавського родовища (Запорізька обл.). 

Власниками крупних пакетів акцій компанії є UNIEXPL MI UMI LTD (Лондон), ROCUREINSPECT LTD (Лондон), Олег Терлецький (АР Крим).

Сайт: http://www.vghk.com.ua/ 

В січні 2021 року компанія оновила Угоду про умови користування надрами, відповідно до якої в 2023 році мала почати видобування апатитових та апатит-рідкіснометаловмісних руд, а в 2025 вийти на проектну потужність. Від Держгеонадр документ підписано Головою Романом Опімахом. 

 

“Тіофаб ЛТД”, ТОВ 

Спецдозвіл №4335 на видобування апатит-ільменітових руд Носачівського родовища (Черкаська обл.).

Засновниками компанії є ТОВ “Вулкан індастріал проджектс” (Черкаси), Олексій Фалькович (Київ), “Сільвербонд кепітал ЛТД” (Кіпр), “Інкоменік коммершл лімітед” (Кіпр).

В грудні 2020 р. товариство оновило Угоду про умови користування надрами, відповідно до якої початок будівництва Носачівського гірничо-збагачувального комбінату заплановано на 2022 рік, а початок видобування – на кінець 2023 р.. Від Держгеонадр документ підписано заступником Голови Романом Сарамагою.

Наприкінці травня 2021 р. ТОВ “Тіофаб ЛТД” потрапило до переліку надрокористувачів, яких мала позапланово перевірити Державна служба геології та надр України.

 

“Рутил-ільменітова компанія”, ТОВ  (ТОВ РІКО)

Спецдозвіл №5471 на видобування циркон-рутил-ільменітових руд і супутніх компонентів (оксиду ванадію, скандію) Тарасівського родовища (Київська обл., територія Маловільшанської ОТГ – див. скріншот).

В 2022 р. тут ТОВ РІКО мало би почати будівництво кар’єру для видобування циркон-рутил-ільменітових руд. Джерело: https://nadra.gov.ua/

Засновником компанії є компанія Маделот ЛТД з Белізу. А кінцевим бенефіціарним власником вказано Андрія Ясира (Запоріжжя).

В жовтні 2020 р. товариство оновило Угоду про умови користування надрами, відповідно до якої підготовка родовища до розробки відкритим способом і початок видобування були заплановані на 2022 р.. Від Держгеонадр документ підписано Головою Романом Опімахом.

 

“Біланівський гірничо-збагачувальний комбінат”, ТОВ

Ми вже писали про санкції щодо Біланівського ГЗК. Компанія має два спецдозволи, але в рішення РНБО потрапив тільки один – №3571 – на видобування залізних руд Кременчуцького (Галещинського родовища). 

Засновники товариства – компанія “Феррекспо АГ” зі Швейцарії (99,9999%) і ТОВ “Феррекспо Сервіс” з Києва (0,0001%). Кінцевий бенефіціарний власник – FERREXPO PLC з Лондона.

В жовтні 2020 р. товариство оновило Угоду про умови користування надрами, відповідно до якої початок будівництва шахтного комплексу був запланований на 2022 р., видобування руди на 2030 р., а вихід на проектну потужність – на 2035 р.. Від Держгеонадр документ підписано Головою Романом Опімахом.

 

“Бегань”, ТОВ

Спецдозвіл №2769 на видобування баритових і свинцово-цинкових руд родовища Біганське (Закарпаття).

Засновником товариства є компанія “Сауляк Ресорз Лімітед” з Кіпру, а кінцевий бенефіціар Жданов Алекс зі США. Цей склад (засновник/власник) наші читачі пам’ятають з переліку компаній, які мають право видобувати золото в Україні.

 

“Трубопласт”, ТОВ

Спецдозвіл №4695 на геологічне вивчення включно з дослідно-промисловою розробкою з подальшим видобуванням газу природного, нафти і конденсату на площі Домбровська (Львівська обл.).

Власниками компанії є Сергій Уманський (Швейцарія) та Інна Кулямзіна (Україна, Київ). Засновниками вказано CASTLEWOOD HOLDINGS LLC (США) і STOLITZA DEVELOPMENT LIMITED (Кіпр).

Наприкінці травня 2021 р. ТОВ “Трубопласт” потрапило до переліку надрокористувачів, яких мала позапланово перевірити Державна служба геології та надр України.

 

“Нафтогазова компанія “Буковина”, ТОВ 

Санкції запроваджено по двох спецдозволах: 2641 (ГВ + ДПР газу природного і нафти на площі Стайківська, Чернівецька обл.)  і 2642 (ГВ + ДПР газу природного і нафти на площі Путильській, Чернівецька обл.).

Засновниками і власниками компанії є Владислав Бабич і Георгій Бабич з Києва.

Наприкінці травня 2021 р. Нафтогазова компанія “Буковина потрапила до переліку надрокористувачів, яких мала позапланово перевірити Державна служба геології та надр України.

Компанія зареєстрована за адресою м. Київ, вул. Западинська, буд. 13-А. За цією ж адресою зареєстровані 17 із 19 компаній, які потрапили під санкції відповідно до рішення РНБО за 19.03.2021.

 

“Тисагаз”, ТОВ 

Спецдозвіл №6163 на видобування газу природного зі Станівського родовища (Закарпатська обл.).

Засновником компанії вказано ЗПІ ІНТЕРНЕШЕНЛ ЕНЕРДЖІ ЛІМІТЕД (Кіпр). Кінцевий бенефіціарний власник – Міхаїл Афендіков (США). 

Відповідно до Угоди про умови користування надрами, укладеної в грудні 2016 р., початок видобування вуглеводнів було заплановано на початок 2019 року, а вихід на проектну потужність на 2019-2021 рр. Від Держгеонадр Угоду було укладено начальником Управління надрокористування та міжнародного співробітництва Дмитром Абрамовичем.

 

Читайте також: Торф уцінили. Родовище “Ірдинь” віддадуть удесятеро дешевше

Читайте також: Мідний розіграш? Хто і скільки обіцяє заплатити за доступ до української міді

Читайте також: Гранітний кар’єр поставили на паузу

Читайте також: Родовище гранодіориту звільнили від надрокористувача

 

Фото асоціативне. Автор фото Богдан Сусол. Першоджерело: https://www.instagram.com/p/CNmLANxMinb/