Обіцяли? Оприлюднять. Коли чекати на дані РНБО про використання українських надр?

Обіцяли? Оприлюднять. Коли чекати на дані РНБО про використання українських надр?
Секретар РНБО Олексій Данілов

Рада національної безпеки і оборони (РНБО) України оприлюднить інформацію про використання українських надр через два тижні. Про це пише Інтерфакс-Україна із посиланням на заяву секретаря РНБО Олексія Данілова.

“Коли рішенням РНБО було ухвалено покласти на стіл публічно для громадян всі надра, які є в країні, було дуже багато такого – ну а навіщо, і що ж ви робите? Я вам можу доповісти, що через два тижні ви будете це все бачити. Вам буде дуже приємно”, – заявив Данілов на конференції YES Brainstorming в суботу. YES Brainstorming організовано Ялтинською Європейською Стратегією (YES) і Фондом Віктора Пінчука.

Як повідомлялося, 23 липня президент України ввів у дію рішення РНБО від 16 липня 2021 року “Про стимулювання пошуку, видобутку і збагачення корисних копалин, що мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки і обороноздатності держави”.

Рішенням РНБО затверджується список із 37 руд і неметалевих корисних копалин, що мають стратегічне значення для держави. Кабінету Міністрів України доручено у двомісячний термін затвердити список ділянок надр, які мають стратегічне значення і які будуть надані у користування на умовах угод про розподіл продукції, ділянок, які надаватимуться у користування шляхом проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування, та забезпечити щорічну актуалізацію списків ділянок.

Також рішення РНБО від 16.07.2021, введеним в дію Указом Президента України від 23 липня 2021 року №306/2021 було постановлено ініціювати надання право Державній службі геології та надр України позасудового анулювання і зупинення дії спецдозволів на користування надрами. Окрім цього, рішення передбачає включення трьох підприємств геологічного профілю державної форми власності до переліку підприємств, які не підлягають приватизації. Йдеться про Державне підприємство “Український державний геологорозвідувальний інститут” (УкрДГРІ), державне комерційне підприємство “Південукргеологія” і казенне підприємство “Кіровгеологія“. Останнє нещодавно без аукціону отримало спецдозвіл на уранову ділянку в Кіровоградській області. Про недоцільність приватизації УкрДГРІ в інтерв’ю NADRA.info нещодавно розповідав колишній заступник Голови Держгеонадр Роман Сарамага.

Нагадаємо, 19.03.2021 і 18.06.2021 РНБО ухвалила рішення про застосування санкцій до низки компаній – власників спецдозволів на користування надрами. На підставі Указів Президента Володимира Зеленського, якими рішення РНБО введено в дію, Держгеонадр анулювала 29 спецдозволів на користування надрами (19 у березні і 10 спецдозволів у липні). 21 компанія звернулася до Верховного суду  (Касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду) з позовами до Президента Зеленського з проханням визнати укази протиправними і скасувати їх. Всі позови було прийнято до розгляду, засідання призначені на вересень-жовтень 2021 р. Більше про це, із коментарями юристів читайте в нашому попередньому матеріалі.

 

Читайте також: “Інгазко” Тараса Керницького видобуватиме нафту і газ в Чернівецькій області

Читайте також: ОГХК отримала спірний спецдозвіл на Селищанську ділянку

Читайте також: Анульовано спецдозвіл на видобування газу на шельфі Азовського моря

Читайте також: Третя мідна “штанга”. Держгеонадр не дочекалася грошей за “рекордний” аукціон

Читайте також: Томаш Фіала зайшов у надра – на 5 спецдозволів одразу