ОГХК отримала спірний спецдозвіл на Селищанську ділянку

ОГХК отримала спірний спецдозвіл на Селищанську ділянку
В кар'єрі ОГХК. Фото: Олег Петрасюк

Правомірність переходу до ОГХК права на титанове родовище оскаржує перший переможець аукціону, який відбувся ще в квітні

АТ “Об’єднана гірничо-хімічна компанія” сплатила повну вартість і вже отримала спеціальний дозвіл на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку титанових руд на ділянці Селищанська (Житомирська обл., Коростенський район), терміном на 5 років. Повідомляє NADRA.info з посиланням на власні джерела і дані Фонду державного майна України.

Про закриття угоди і видачу спецдозволу повідомило власне джерело NADRA.info з ринку у вівторок 07.09.2021. Також отримання спецдозволу підтвердили в Фонді державного майна. Там уточнили, що дані про спецдозвіл вже включено до інформаційного повідомлення.

Як випливає з пакету документів, спецдозвіл має номер 5269, і його було видано 27 серпня 2021 року. На сайті Держгеонадр в розділі “Накази” станом на 17:53 07.09.2021 немає інформації про наказ щодо видачі даного спецдозволу. Також не знайдено сканкопії спецдозволу в розділі “Видані спецдозволи та угоди”.

Таким чином, тепер ОГХК володіє трьома спецдозволами на користування надрами:

  1. Малишевське родовище ділянки Західна, Центральна і Східна; спеціальний дозвіл на користування надрами № 6028 від 20 лютого 2015 року (місцезнаходження: Дніпропетровська обл., Верхньодніпровський та Криничанський райони);
  2. Межирічне родовище ділянки Осинова, Букінська та Юрська; спеціальний дозвіл на користування надрами №6027 від 11 лютого 2015 року (місцезнаходження: Житомирська обл., Хорошівський, Коростенський та Малинський райони);
  3. Селищанська ділянка; спеціальний дозвіл на користування надрами №5269 від 27 серпня 2021 року (місцезнаходження: Коростенський район).

Нагадаємо, аукціон з продажу спецдозволу відбувся 14.04.2021. Переміг ТОВ “Межиріченський гірничо-збагачувальний комбінат” (МГЗК, входить в Group DF Дмитра Фірташа). Проте у серпні ОГХК було визнано переможцем аукціону замість МГЗК, який позбавили права купити виграний спецдозвіл наказом Голови Держгеонадр. В прес-службі титанового бізнесу Group DF назвали рішення Держгеонадр позбавити МГЗК права на розробку Селищанського родовища титанових руд незаконним і оскаржили його до Окружного адміністративного суду міста Києва. Окрім основного позову про визнання наказу Держгеонадр незаконним, МГЗК подавав до ОАСК заяву про забезпечення позову, в якій просив зупинити дію наказу, і “заборони Державній службі геології та надр України видавати АКЦІОНЕРНОМУ ТОВАРИСТВУ “ОБЄДНАНА ГІРНИЧО-ХІМІЧНА КОМПАНІЯ” (код ЄДРПОУ 36716128) бланк спеціального дозволу на користування надрами – Селищанська ділянка, до набрання законної сили відповідним рішенням в адміністративній справі”. 28.08.2021 ОАСК відмовив МГЗК у забезпеченні позову до подання позовної заяви. Дане рішення ОАСК в Group DF вирішили не оскаржувати.

“Апеляцію у цій справі подавати не будемо, оскільки в ній немає сенсу. Справа в тому, що за нашою інформацією ліцензія на спецдозвіл вже видана, тому в апеляції сенсу немає. Однак ми продовжуємо відстоювати свої інтереси за основним судовим позовом до Держгеонадр щодо захисту своїх прав на Селищанське родовище як переможці аукціону 14.04.2021. Ми впевнені в своїй правоті і в тому, що наша перемога відібрана незаконно”. – заявив NADRA.info керівник з корпоративних комунікацій Group DF Олег Арестархов. Коли відбудеться засідання суду за основним позовом МГЗК до Держгеонадр, ще невідомо.

Нагадаємо, аукціон з приватизації ОГХК мав відбутися 31.08.2021, однак тільки 1 учасника було допущено до торгів (всього заявки на участь в торгах подали 3 компанії), відтак аукціон скасували і призначили на 29.10.2021.

31.08.2021 NADRA.info опублікували перелік компаній, які цікавилися ОГХК і подали заявки на участь в аукціоні. Деякі українські потенційні покупці пояснили NADRA.info, що відмовилися від торгів через низьку якість підготовки компанії до приватизації. Натомість в одній із компаній заявили, що справді подали заявку на участь в аукціоні, зробили гарантійний внесок в розмірі 185 млн грн (“живими грошима” на рахунок ФДМУ, а не банківською гарантією) і мають твердий намір брати участь в аукціоні, який відбудеться 29 жовтня.

20.08.2021 стало відомо про заміну керівника ОГХК: т.в.о. Голови правління компанії став Єгор Перелигін, а його попередник Артур Сомов повернувся до виконання обов’язків члена Правління компанії. В ФДМУ ротацію назвали плановою.

 

Читайте також: Анульовано спецдозвіл на видобування газу на шельфі Азовського моря

Читайте також: Третя мідна “штанга”. Держгеонадр не дочекалася грошей за “рекордний” аукціон

Читайте також: Роман Сарамага: “Держава почала приймати умови, які шкодили її інтересам”

Читайте також: Томаш Фіала зайшов у надра – на 5 спецдозволів одразу

Читайте також: Кому потрібна ОГХК? Ексклюзивні дані і коментарі потенційних покупців

 

Автор фото – Олег Петрасюк, Yesterday & Tomorrow