У Смарт-Холдингу вітають розблокування ліцензій і готуються до відновлення видобутку

У Смарт-Холдингу вітають розблокування ліцензій і готуються до відновлення видобутку
Зображення асоціативне. Джерело: https://www.facebook.com/SmartEnergyCorp

Газовидобувні компанії групи Smart Energy (складова Смарт-Холдингу) розпочали підготовку до відновлення операційної діяльності після поновлення дії спецдозволів на користування надрами, що відбулося на тлі рішення РНБО про коригування санкцій до акціонера групи Вадима Новинського.

«Це надзвичайно важливо для країни, яка перебуває у стані війни. Прийняте рішення сприятиме наповненню державного і місцевих бюджетів, збільшенню обсягів газовидобутку для успішного проходження опалювального сезону, отриманню сировини для палива, збереженню робочих місць та покращенню добробуту громадян України. Також маємо зазначити, що після поновлення дії спецдозволів розпочинається тривала і непроста робота з підготовки та відновлення операційної діяльності. Наразі ми не готові давати точних прогнозів як щодо термінів, так і щодо обсягів видобутку, але зробимо все, від нас залежне, щоб продовжити сприяти економічній та енергетичній стійкості України», – йдеться у заяві на офіційній Facebook-сторінці Smart Energy.

Розблокування ліцензій на користування надрами прокоментувала СЕО групи Смарт-Холдинг Юлія Кірьянова: «Ліцензії розблоковано! Нарешті, ми можемо поновити операційну діяльність Smart Energy, Смарт Граніт, відновити водопостачання в сільськогосподарському підрозділі Верес».

Юлія Кірьянова заявила, що за рік блокування ліцензій Smart Energy держава втратила 1,65 млрд грн податків та майже 195 млн кубометрів газу.

«Державний апарат – великий, неповороткий механізм, і ми на собі відчули, наскільки складно змінити раніше ухвалені рішення, навіть якщо вони дали негативний ефект для самої ж держави.

 

Зараз я побачила примарну, але надію, що здоровий глузд та державний інтерес мають шанс перемогти над боротьбою з привидами за власні інтереси. Адже влада продемонструвала волю до змін. Хочу вважати це гарним знаком. Чи буде це початком ефективної комунікації між владою та приватним сектором? Час покаже. Але поки ми щиро вітаємо ухвалене рішення і готуємось до поновлення роботи – для нашої країни та наших людей», – заявила СЕО Смарт-Холдингу.

Також Юлія Кірьянова подякувала бізнес-спільноті, Європейській Бізнес Асоціації, журналістам, публічним діячам, експертам, «які діяли в інтересах держави, послідовно доводячи, що не можна зупиняти українські компанії під час війни та втрачати економічний потенціал країни».

В коментарях до допису, пані Кірьянова заявила: «Відновлення займе час та багато зусиль. Поки не розуміємо шкоду для надр, що було завдано простоєм… обовʼязково дамо суспільству повний звіт, коли проаналізуємо запуск».

Нагадаємо, в 2023-2024 рр.. Держгеонадра зупинили низку видобувних і пошукових спецдозволів українським компаніям на тій підставі, що до власників бізнесів було застосовано санкції РНБО. Про наслідки читайте за посиланням.

В Офісі Президента України обіцяли організувати напрацювання змін до законодавства, щоб розблокувати українські видобувні підприємства.

Переглянути санкційну політику в сфері надрокористування пропонували в Європейській Бізнес Асоціації.

NADRA.INFO зверталося до Першого віце-прем’єр-міністра України–Міністра економіки України Юлії Свириденко та Голови Служби безпеки України Василя Малюка із відкритим зверненням щодо корегування санкційного механізму для відновлення діяльності українських видобувних підприємств. В СБУ звернення розглянули і врахували.

Необхідність врегулювання ситуації зі спецдозволами на користування надрами, зупиненими на тлі застосування РНБО персональних санкцій до кінцевих бенефіціарних власників компаній-надрокористувачів також підтримували в Міністерстві економіки України.

У березні-квітні 2024 р. співбесідники NADRA.INFO вказували на готовність стейкхолдерів санкційного процесу скорегувати раніше ухвалені рішення РНБО, щоб, зберігши інші персональні обмеження до підсанкційних власників компаній, якнайшвидше відновити роботу українських надрокористувачів – роботодавців і платників податків.

Зрештою, 24.06.2024 РНБО внесла зміни до попередніх санкційних рішень щодо Вадима Новинського і Вадима Єрмолаєва, після чого Держгеонадра поновили дію девʼяти спецдозволів. Не поновленими залишилися спецдозволи карʼєрів з групи UNIGRAN – компанії намагалися змінити бенефіціарів (Ігора Наумця та Елену Калпу) під час дії застосованої до них санкції блокування активів (більше див. тут і тут).

Коригуючим рішенням РНБО також запровадила 10-річні санкції до Дмитра Фірташа, анулювавши спецдозвіл Мотронівському ГЗК. В Group DF заявили, що вважаються санкції до акціонера несправедливими і оскаржуватимуть їх у міжнародних судах.