Офіційно: Уряд затвердив стартову ціну та умови приватизації ОГХК

Офіційно: Уряд затвердив стартову ціну та умови приватизації ОГХК
В карʼєрі ОГХК. Джерело фото: https://privatization.gov.ua/

Покупець повинен буде за вісім років інвестувати в модернізацію компанії щонайменше 400 млн грн

100% акцій АТ «Обʼєднана гірничо-хімічна компанія» буде виставлено на приватизаційний аукціон із початковою вартістю 3 899 358 000 грн (близько 3,9 млрд грн).

Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на розпорядження Кабінету Міністрів України від 12.07.2024 №643-р. Про призначення дати аукціону наразі не оголошувалося.

Згаданим розпорядженням КМУ також зобовʼязав Фонд державного майна щороку до 20 грудня інформувати Уряд про виконання покупцем умов договору купівлі-продажу пакета акцій.

Покупцями ОГХК не можуть бути юридичні та фізичні особи, визначені в частині другій статті 8 Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна». Зокрема, підсанкційні (і повʼязані з ними) особи, резиденти офшорних зон та держав-агресорів та ін..

Читайте також 
“Черга з бажаючих
купити ОГХК – блеф!”

Умови приватизації, з-поміж іншого, передбачають інвестиційні зобовʼязання – капітальні вкладення на технічне переозброєння та модернізацію (у тому числі енергомодернізацію) не менше 50 млн грн/рік щороку до досягення загальної суми 400 млн грн.

Крім ціни, визначеної під час аукціону, покупець також буде зобовʼязаний протягом 45 календарних днів після переходу права власності на акції ОГХК, оплатити послуги радника ФДМУ – ТОВ «БДО Корпоративні Фінанси»: 12 258 220 грн (близько 12,3 млн грн) + 1% вартості проданого пакета акцій.

Протягом 2025-2027 р. покупець зобовʼязаний провести реконструкцію наявних каналізаційних очисних споруд філії «Вільногірський гірничо-металургійний комбінат» (Дніпропетровська обл.). Крім цього, відповідно до планів ОГХК має бути розроблений і реалізований проект консервації та рекультивації шламонакопичувача в балці «Моргунка».

Переможець приватизаційного аукціону також зобовʼязується забезпечити виконання мобілізаційних завдань, встановлених для товариства; погашення боргів із заробітної плати та перед бюджетом; погашення простроченої кредиторської заборгованості товариства; недопущення утворення простроченої кредиторської заборгованості із заробітної плати та перед бюджетом; недопущення виникнення податкового боргу; соціальні гарантії працівникам згідно з вимогами трудового законодавства та ін..

Днями т.в.о. Голови правління ОГХК Єгор Перелигін заявив, що компанія відновила видобуток та повноцінну роботу карʼєрів філії «Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат» (Житомирська обл.). Автор фото Олег Петрасюк

В жовтні 2023 р. в ФДМУ планували провести приватизацію ОГХК разом із конфіскованим Демурінським ГЗК.

Нагадаємо, ОГХК тричі намагалися приватизувати в 2021 р. зі стартовою ціною 3,7 млрд грн, однак, попри інтерес до компанії багатьох потенційних інвесторів з України та інших країн, ані в серпні, ані в жовтні, ані в грудні аукціони не відбулися. Згодом зʼясувалося, що єдиним зареєстрованим учасником аукціону з продажу ОГХК в серпні було ТОВ «Стугна лімітед» Дмитра Адамовського, в жовтні – ТОВ «Трайдент Геоінвест Україна» Геннадія Буткевича, а в грудні – компанія Ріната Ахметова ТОВ «Юмджи Агромін».

Читайте також “Хвостів” ОГХК
вистачить на понад 20 років 

У вересні 2021 р. ОГХК отримала спецдозвіл на Селищанську ділянку, який на аукціоні в квітні того ж року виграв Межиріченськй ГЗК з Group DF Дмитра Фірташа (згодом компанію позбавили перемоги).

Як пише Інтерфакс-Україна, ДП «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» розпочала фактичну діяльність із серпня 2014 року, коли уряд України ухвалив рішення про передачу йому в управління майнових комплексів Вільногірського гірничо-металургійного комбінату (ВГМК, Дніпропетровська обл.) та Іршанського гірничо-збагачувального комбінату (ІГЗК, Житомирська обл.). 8 грудня 2016 року ДП було перетворено на ПАТ «ОГХК», 26 грудня 2018 року – з ПАТ на ПрАТ.

ОГХК раніше реалізовувало продукцію більш ніж у 30 країн світу. Основними ринками збуту були ЄС, Китай, Туреччина, а також США і країни Африки.

Держкомпанія в I кв. отримала 30 млн грн чистого прибутку, тоді як в аналогічному періоді минулого року був збиток.

Також видання повідомляє, що, за даними YouControl, виручка ОГХК у 2023 році скоротилася на 15,4% – до 1 млрд 946,68 млн грн, а її чистий збиток склав 481,35 млн грн проти 13,37 млн грн чистого прибутку в 2022 р..