Бурштиновий рок: компанія Войцеха Бальчуна видобуває коштовне каміння в Україні

Бурштиновий рок: компанія Войцеха Бальчуна видобуває коштовне каміння в Україні
В 2016-2017 рр. лідер і гітарист гурту Chemia Войцех Бальчун обіймав посаду голови правління АТ "Укрзалізниця". Сьогодні його компанія працює на українському родовищі бурштину. Джерело фото: Facebook-сторінка Войцеха Бальчуна

Бізнес польського рок-музиканта працює на відомому бурштиновому родовищі

Як Войцех Бальчун став українським бізнесменом

Екс-голова правління АТ “Укрзалізниця”, польський рок-музикант Войцех Бальчун став співвласником добувної компанії в Україні у вересні 2020 року. Він отримав 19,5% в капіталі ТОВ “Аурум Полонез”, зареєстрованого в Рівному. Основний вид діяльності бізнесу – “Добування інших корисних копалин та розроблення кар’єрів”. Загальний капітал товариства – 262,5 тис. грн, на частку Войцеха Бальчуна припадає трохи менше 51,2 тис. грн. 

Іншими засновниками компанії є Микола Нємцов з Чернівців і компанія з Польщі  “Амос Інвестментс”. Про це свідчать дані сервісу YouControl. В польських реєстрах Амос Інвестментс фігурує як акціонерне товариство, засноване в 2016 році, з капіталом в 2 млн злотих і основним видом діяльності “Послуги, пов’язані з морським транспортом”. Також цій компанії присвячено окрему сторінку на сайті німецького інвестиційного фонду Amos Finance AG.

Угода, внаслідок якої Войцех Бальчун став власником частки в українській компанії, не афішувалася, і станом на 04.03.2021 про неї не було згадки ані в ЗМІ, ані бодай на сторінках пана Бальчуна у Facebook, чи в LinkedIn. 

Ми зв’язалися з паном Войцехом Бальчуном через одну з соціальних мереж і маємо переконливі свідчення, що  запитання NADRA.info про участь в українській компанії було отримано і прочитано. Станом на момент публікації цієї новини, ми продовжуємо очікувати на відповіді і радо опублікуємо їх, щойно отримаємо.

Де компанія Войцеха Бальчуна видобуває бурштин? 

Як стверджують наші джерела, ТОВ “Аурум Полонез” з листопада 2020 р. працює на родовищі, спецдозволом на яке володіє державне підприємство “Бурштин України”. Аурум Полонез виступає водночас інвестором і підрядником на ділянці “Пугач” родовища “Клесівське” (північна околиця смт Клесів, Рівненська обл.). При цьому видобутим камінням розпоряджається безпосередньо Бурштин України, як власник спецдозволу.

Ділянка “Пугач” родовища бурштину “Клесівське” з висоти пташиного лету. Працює ЕШ-5/45 Новокраматорського машинобудівного заводу, 1965 р.в.

“Приватна компанія ще в минулому році уклала з держпідприємством форвардний контракт, і виділила кошти, які дозволили ДП погасити частину боргів по зарплатах і по податках. Також за кошти, отримані від польських інвесторів, було відремонтовано частину техніки “Бурштину України”. Завдяки їм підприємство зрушило з місця. В IV кв. 2020 р. підприємство видобуло понад 260 кг бурштину-сирцю”, – заявило джерело, близьке до ДП “Бурштин України”.

Ці дані в телефонному коментарі NADRA.info підтвердив особисто в.о. генерального директора ДП “Бурштин України” Володимир Чібісов. Пан Чібісов керує підприємством з лютого 2020 р. Після того, як підприємство передали на приватизацію, Володимира Чібісова було перепризначено вже наказом Фонду державного майна України.

“Ми почали відновлювати роботу підприємства. Ми відремонтували всю техніку, яку раніше хотіли вже здати на металобрухт. Ми “шагаЯ” (крокуючий екскаватор – Ред.) поставили на “ноги”! Аурум Полонез проінвестував в нашу діяльність близько 2,2 млн грн по форвардному контракту. А як інакше? Ви уявляєте собі – підприємство з боргами, нічого немає, землі немає, і – “поможіть”? Інакше як по форвардному контракту було нереально просто [залучити інвестора]”, – заявив Володимир Чібісов. Він також повідомив, що за аналогічним форвардним контрактом з підприємством співпрацює ТОВ “Зоненшайн”. 

Довідково: Засновниками ТОВ “Аурум Полонез” є: 51% “Амос Інвестментс” (Польща), 19,5% Войцех Бальчун (Польща), 29,5% Микола Нємцов (Чернівці) – дані YouControl.  

Власником ТОВ “Зоненштайн” є Ойген Райсвіх з Німеччини (через компанію ER_HOLDING GMBH).

Засновником ДП “Бурштин України” до передачі підприємства на приватизацію була Державна служба геології та надр України. Сьогодні ДП перебуває в управління ФДМУ.

Очільник Бурштину України також уточнив, що розрахунок з Аурум Полонез за форвардним контрактом наразі здійснюють видобутою інвестором сировиною. В перспективі на підприємстві планують запровадити продаж бурштину-сирцю з електронних торгів як українським так і іноземним покупцям за ринковими цінами (за прикладом КП “Волиньприродресурс” Волинської обласної ради).

“В минулому році розраховувалися камінням, в нас не було грошей. Якби у нас була хороша сировина, така, як у Волиньприродресурсу, і якби так просто було брати, як у них – повірте мені, ми би давно вже закрили цей контракт. У нас значно складніші умови видобування”, – повідомив директор ДП “Бурштин України”. 

Зауважимо, раніше Володимир Чібісов заявив, що вже в 2021 р. ДП “Бурштин України” може вийти на прибуткову діяльність. “Ми оптимізували технологічні процеси, завдяки роботі з борговим навантаженням, синергії з Державним агентством лісових ресурсів України, підтримки з боку глави Держгеонадр Романа Опімаха, голови фонду держмайна Дмитра Сенниченка і прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля – компанія має всі шанси вже в цьому році вийти в прибуток”, – зазначив Чібісов в коментарі УНІАН.

Також нагадаємо, що ТОВ “Аурум Полонез” в 2019 р. розглядало можливість співпраці з іншим державним бурштиновим підприємством – ДП “Укрбурштин”, щодо якого в грудні 2020 р. було відкрито провадження у справі про банкрутство.

“Ми не готові були вкладати, доки не зробили аналіз роботи того підприємства. Коли зробили аналіз підприємства, і хто за ним стоїть, і як воно буде працювати, яка перспектива його – ми перестали навіть розмовляти з ними, і закрили це питання… Ми прийшли, а нам кажуть – підписуйте контракт. Ми підписали, а його [підписанта з боку держпідприємства] не другий день зняли з посади. Я припинив будь-яке спілкування з Укрбурштином“, – заявляв директор ТОВ “Аурум Полонез“ Василь Іванчак в коментарі NADRA.info.

Важливо відзначити, що Войцех Бальчун став співвласником ТОВ “Аурум Полонез” майже через рік після того, коли компанія спочатку домовилася, а потім відмовилася співпрацювати з ДП “Укрбурштин”.

Читайте також: Бурштинові торги в Луцьку: до $3700 за кілограм

Читайте також: Ціна зірваної рекультивації. Як ДП “Бурштин України” заганяли в борги

Читайте також: Укрбурштину пред’явили боргів на 115 млн грн. Чому в ДАК “Українські поліметали” вдячні ініціатору банкрутства ДП “Укрбурштин”?