Кому потрібна ОГХК? Ексклюзивні дані і коментарі потенційних покупців

Кому потрібна ОГХК? Ексклюзивні дані і коментарі потенційних покупців
Титанові промисли в Житомирській області. Автор фото Григорій Веприк, The Gate Agency

NADRA.info публікує перелік компаній, які, за даними наших джерел, вивчали можливість участі в приватизації АТ “Об’єднана гірничо-хімічна компанія” (АТ ОГХК, ОГХК), заявилися на аукціон і зробили гарантійні внески

 

Що сталося?  

31.08.2021 мав відбутися аукціон з продажу 100% акцій державного АТ ОГХК. Торги було скасовано, тому що до них допустили тільки 1 учасника. При цьому у Фонді державного майна України повідомляли, що загалом заявки на участь в аукціоні подали 3 учасники. Згодом у ФДМУ заявили, що наступна спроба продати ОГХК відбудеться наприкінці жовтня.

Як ми вже повідомляли, заявки на участь в аукціоні потенційні покупці мали подати до 16:00 19.08.2021. Джерела NADRA.info повідомляли, що цим правом скористалися 3 компанії, хоча загалом ОГХК цікавилися понад 15 потенційних покупців.

Офіційно кількість інтересантів і учасників аукціону в ФДМУ не повідомляли аж до п’ятниці, 27.08.2021, посилаючись на Постанову Кабінету міністрів України від 10.05.2018 №386 “Про затвердження Порядку продажу об’єктів великої приватизації державної власності”. Відповідно до цього документу, “відомості про учасників аукціону та їх кількість не підлягають розголошенню до моменту початку аукціону”.

27.08.2021 ЗМІ опублікували коментарі керуючого партнера BDO Корпоративні фінанси (BDO Corporate Finance, радник з приватизації ОГХК) Віталія Струкова, який заявив, що “підписали Договори про конфіденційність з ФДМУ і отримали доступ до інформації для проведення дью ділідженсів і підготовки до аукціону” 18 потенційних покупців.

 

Хто цікавився ОГХК? 

Після оприлюднення рішення ФДМУ про перенесення аукціону на жовтень, джерело NADRA.info на умовах конфіденційності повідомило повний перелік компаній, які вивчали ОГХК і розглядали можливість участі в торгах:

  1. ТОВ “Група ТАС” (Україна, кінцевий бенефіціарний власник Тігіпко Сергій)
  2. ТОВ “БІ ДЖІ ВІ ГРУП МЕНЕДЖМЕНТ” (Україна, Буткевич Геннадій)
  3. ТОВ “ЮМДЖИ Інвестментс” (Україна, Ахметов Рінат)
  4. ТОВ “ВКФ “ВЕЛТА” (Україна, Бродський Андрій)
  5. ТОВ “КОНКОРД КОНСАЛТИНГ” (Україна, Мазепа Ігор)
  6. ТОВ “ТІНВЕСТ” (Україна, Бежуашвілі Давід)
  7. ТОВ “СТУГНА ЛІМІТЕД” (Україна, Адамовський Дмитро)
  8. Корпорація “МАСТ-ІПРА”  (Україна, Анохін Сергій)
  9. “Arima Minerals FZ LLC” (Індія)
  10. “Boldman Group International, INC” (США)
  11. “EAS Advisors LLC” (США)
  12. “Sojitz Corporation” (Японія)
  13. “Noble Resources” (КНР, Гонконг)
  14. “Iluka Resources Limited” (Австралія)
  15. “Esan Eczacibasi Endustriyel Hammaddeler San. Tic. A.S.” (Туреччина)
  16. “MDC Capital Management LLC” (ОАЕ)
  17. “Chun Can Capital INC” (ОАЕ)
  18. “Agrateo Osaühing” (Естонія)

Також джерело заявило, що заявки на участь в аукціоні подали наступні компанії:

  1. ТОВ “СТУГНА ЛІМІТЕД” (Україна)
  2. ТОВ “ТІНВЕСТ” (Україна)
  3. КомпаніяНОРТЛЕНД КЕПІТАЛ ПАРТНЕРС ЛІМІТЕД” (Великобританія)

В ТОВ “СТУГНА ЛІМІТЕД” підтвердили NADRA.info інтерес до ОГХК. В компанії заявили, що справді подали заявку на участь в аукціоні, і зробили гарантійний внесок в розмірі 185 млн грн –  “живими грошима” на рахунок ФДМУ, а не банківською гарантією. Відтак в ТОВСТУГНА ЛІМІТЕД” заявили, що мають твердий намір брати участь в аукціоні, який відбудеться 29 жовтня, і пообіцяли розповісти більше за результатами торгів, якщо вони будуть успішними.

За телефоном, вказаним в досьє ТОВТІНВЕСТ“, відповіли, що не мають стосунку до компанії. 

Телефон НОРТЛЕНД КЕПІТАЛ ПАРТНЕРС ЛІМІТЕД працював у режимі автовідповідача, чекаємо на зворотній зв’язок.

 

Чому інші відмовилися?

В групі ТАС Сергія Тігіпка підтвердили початковий інтерес до ОГХК, який було втрачено після вивчення аукціонної документації. “Підписали договір про нерозголошення. Інформацію отримали, вивчили документи, і на аукціон вирішили не виходити”, – заявив директор по інвестиціях групи ТАС Антон Кернасовський.

В компанії “Конкорд Консалтинг” (входить до інвестиційної групи Concordе Capital Ігоря Мазепи) також підтвердили вивчення аукціонної документації ОГХК – в інтересах інвестора. “У нас був інвестор, який не підтвердив свій інтерес до активу” – заявили в компанії.

Опитані представники інших українських компаній, які вивчали аукціонну документацію ОГХК, критично висловилися щодо рівня підготовки ОГХК до приватизації. 

В ТОВ “ЮМДЖИ Інвестментс” (входить до групи SCM Ріната Ахметова) NADRA.info заявили, що фахівцям компанії не сподобалася якість об’єкту, який ФДМУ виставляв на аукціон. 

Ми вважаємо, що об’єкт має бути правильно підготовлений до продажу. Інакше жодний стратег український чи іноземний який поважає себе, на аукціон не піде. Ми розглядали для себе спільну участь в даному аукціоні з іноземним стратегом. Наш партнер, незалежно від нас проводив оцінку об’єкта і дійшов ідентичних висновків, що умови, на яких Фонд збирається провести аукціон, не можна вважати справедливими заявили в компанії. 

Схожої думки притримується і засновник та генеральний директор виробничо-комерційної фірми “Велта” Андрій Бродський. Бізнесмен вважає стартову ціну ОГХК неадекватною.

“На мій погляд ціна абсолютно неадекватна. Вона дуже сильно завищена, особливо для того низького рівня підготовки до продажу, який компанія має на даний момент. Я не можу розкривати деталі, оскільки зв’язаний договором конфіденційності, але, скажімо так, реально оцінити запаси сировини компанії не представляється можливим. Особливо по Вільногірському ГЗК”, – заявив Андрій Бродський. 

Він також висловив сумніви щодо перспективи проведення аукціону з продажу ОГХК в жовтні.

“За 2 місяці не вдасться нічого змінити. На мій погляд, термін якісної підготовки для залучення міжнародних інвесторів повинен скласти від півроку і більше. Як я вже говорив до цього в інтерв’ю вашому виданню, для якісного продажу даного активу необхідний CPR (Competent Person Report), який включає в себе оцінку запасів сировини за міжнародними стандартами JORC – цього у компанії немає. Термін отримання даних документів при дуже ретельній роботі менеджменту, який буде цим займатися, – від чотирьох місяців до восьми, в середньому півроку”, – пояснив Бродський. 

 

Контекст

20.08.2021 стало відомо про заміну керівника ОГХК: т.в.о. Голови правління компанії став Єгор Перелигін, а його попередник Артур Сомов повернувся до виконання обов’язків члена Правління компанії. В ФДМУ ротацію назвали плановою.

Раніше у серпні ОГХК було визнано переможцем в аукціоні з продажу спецдозволу на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку титанових руд на ділянці Селищанська (Житомирська обл.), терміном на 5 років. ОГХК було визнано переможцем замість ТОВ “Межиріченський гірничо-збагачувальний комбінат” (МГЗК, входить в Group DF Дмитра Фірташа). МГЗК позбавили права купити виграний спецдозвіл наказом Голови Держгеонадр. Екс-т.в.о. Голови правління ОГХК Артур Сомов 10.08.2021 заявляв NADRA.info, що компанія заплатить повну вартість спецдозволу до 15.08.2021, втім станом на 31.08.2021, офіційних повідомлень від ФДМУ щодо купівлі ОГХК спецдозволу на Селищанську ділянку не було. Чи заплатила компанія за спецдозвіл на Селищанську ділянку – в прес-службі ОГХК також не повідомили. Даних про видачу компанії спецдозволу на Селищанську ділянку на сайті Державної служби геології та надр України і в базі даних ДНВП “Геоінформ України” ми не знайшли.

16.08.2021 в дописі на сторінці у Facebook екс-т.в.о.міністра економіки, торгівлі і сільського господарства України Павло Кухта, коментуючи ажіотаж довкола майбутнього аукціону з продажу ОГХК і заклики до переоцінки стартової ціни компанії, заявив: “Стартова ціна взагалі не має жодного значення, якщо в аукціоні приймають участь кілька конкуруючих покупців. Інвестори запропонують стільки, скільки компанія насправді коштує – це добре відомо з економічної теорії аукціонів. Чи це буде 3,7 млрд, чи 5 млрд, чи ще більше – скоро дізнаємось, до аукціону ОГХК лишилось два тижні”.

20.08.2021 Андрій Бродський на свій сторінці у Facebook заявив, що йому “стали відомі фіналісти конкурсу на придбання ОГХК”. Він назвав їх “смішними” і такими, що прикривають єдиного претендента на купівлю держпакета акцій. Бізнесмен також заявив, що “ОГХК виявилася до приватизації повністю неготовою”, а результати аукціону 31.08.2021 “будуть скандальними”.

22.06.2021 Голова ФДМУ Дмитро Сенниченков дописі про виставлення ОГХК на приватизацію заявив: “Попередню зацікавленість в об’єкті висловило широке коло інвесторів, частина з яких – іноземні. Розраховуємо на високу конкуренцію та ринкову ціну продажу на прозорому аукціоні”.

 

Читайте також: Уранову ділянку без аукціону віддали казенному підприємству

Читайте також: Судові битви за стратегічні надра України. Чому турки досі не зайшли на потужне родовище графіту?

Читайте також: Чиї кар’єри? Поліція шукає, хто видобуває глину поблизу траси Н-31 на Полтавщині

Читайте також: Чиї кар’єри-2: Потужна дорожня компанія без дозволу возила глину на Велике Будівництво?