Карʼєрам UNIGRAN повернули підсанкційних власників

Карʼєрам UNIGRAN повернули підсанкційних власників

АТ «Малинський каменедробильний завод» (МКДЗ), АТ «Коростенський карʼєр» і ПрАТ «Пинязевицький карʼєр» знову змінили кінцевих бенефіціарних власників (КБВ). Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на дані Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

За даними YouControl, зміни КБВ відбулися 10-11 червня, і станом на 11.06.2024 компаніями володіють:

  • МКДЗ і Пинязевицький карʼєр – Елена Калпа (Великобританія);
  • Коростенський карʼєр – Ігор Наумець (Україна).

Хронологія подій

  • В травні 2023 р. Рада національної безпеки і оборони України (РНБО) застосувала до Ігоря Наумця та Елени Калпи персональні економічні обмеження – зокрема блокування активів і зупинення спецдозволів на користування надрами. Пані Калпа – власниця карʼєрів з лютого 2023 р..
  • В червні 2023 р. Держгеонадра зупинили спецдозволи компаніям Наумця і Калпи. По кому і як вдарила зупинка гірничих обʼєктів UNIGRAN, ми писали в матеріалі. Працівники карʼєрів просили Президента, Уряд і РНБО не знищувати їх робочі місця
  • В лютому-березні 2024 р. бенефіціаром карʼєрів став Вагенкнехт Фрітц Герберт Волкер.
  • 18 березня Держгеонадра поновили дію спецдозволів.
  • 19 березня Держгеонадра звернулися до Міністерства юстиції з листом, отримавши який Мінʼюст ініціював перевірку нотаріусів, що виключили з ЄДР записи про Наумця і Калпу як бенефіціарів.
  • В квітні зʼясувалося, що реєстраційні дії щодо зміни КБВ відбулися з порушенням законодавства. Нотаріуси заявили, що їх ідентифікаторами доступу до ЄДР скористалися «інші особи». Зміну КБВ скасували, записи про підсанкційних Наумця і Калпу повернули до реєстру (див. накази Мінʼюсту від 18 квітня №1126/5 і №1136/5).
  • 25 квітня Держгеонадра скасували відновлення дії спецдозволів.
  • 02-03 травня КБВ трьох компаній знову став Вагенкнехт Фрітц Герберт Волкер. Карʼєри звернулися до Держгеонадр із листами щодо поновлення дії спецдозволів. Держгеонадра звернулися до Міністерства юстиції по підтвердження законності зміни бенефіціарів. Дію спецдозволів відновлено не було.

Нагадаємо, в 2023-2024 рр.. Держгеонадра зупинили низку видобувних і пошукових спецдозволів на користування надрами українським компаніям на тій підставі, що раніше до власників бізнесів було застосовано санкції РНБО. Огляд наслідків – читайте за посиланням.

Переглянути санкційну політику в сфері надрокористування пропонували в Європейській Бізнес Асоціації.

В Міністерстві економіки України підтримали необхідність врегулювання ситуації зі спецдозволами на користування надрами, зупиненими на тлі застосування РНБО персональних санкцій до кінцевих бенефіціарних власників компаній-надрокористувачів.