Мотронівський ГЗК продав дозвіл на Малишевське родовище

Мотронівський ГЗК продав дозвіл на Малишевське родовище
В карʼєрі Мотронівського ГЗК. Автор фото: NADRA.INFO

Угоду уклали наступного дня після рішення РНБО про санкції до власника компанії-надрокористувача. ГЗК скористався нормою Кодексу про надра щодо відчуження спецдозволів

ТОВ «Мотронівський гірничо-збагачувальний комбінат» Дмитра Фірташа відчужує спеціальний дозвіл на користування надрами №3640, наданий з метою видобування циркон-рутил-ільменітоносних пісків родовища Малишевське (ділянки Мотронівсько-Аннівська та Північно-Західна) у Дніпропетровській обл..

Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на дані Державної служби геології та надр України, Єдиного державного реєстру судових рішень і власних джерел.

Договір купівлі-продажу спецдозволу було укладено 25.06.2024. Покупець – ТОВ «Тіберіус Плюс» Олексія Шестюка.

Іншими спецдозволами на надра станом на липень 2024 р. компанія не володіє (дані Держгеонадр).

За даними YouControl, станом на дату публікації цієї новини, киянин Олексій Шестюк не є власником інших компаній, крім ТОВ «Тіберіус Плюс».

Зауважимо, угоду про продаж дозволу на Малишевське родовище підписали на наступний день після ухвалення т.з. коригуючого рішення Ради національної безпеки і оборони України, яким до Дмитра Фірташа були застосовані 10-річні персональні санкції. Рішення РНБО передбачало й анулювання спецдозволу №3640.

Втім, Державна служба геології та надр України не припинила право користування надрами одразу після оприлюднення рішення Радбезу – розглянути це питання вирішили «після 26.07.2024», коли спливе 30-денний термін, передбачений Кодексом України про надра (завантажити Протокол засідання Робочої групи з питань надрокористування від 26.06.2024 № 2024-28). Імовірно, взяти паузу у Службі вирішили, врахувавши минулорічний спір із ТОВ «Межиріченський ГЗК», якому в листопаді 2023 р. суд відновив поспіхом зупинений спецдозвіл (нагадаємо, дозвіл Межиріченському ГЗК та іншим компаніям Фірташа Держгеонадра зупинили в день набрання чинності санкційних змін до Кодексу 28.03.2023).

Придбавши спецдозвіл на Малишевське родовище, ТОВ «Тіберіус Плюс» 17.07.2024 звернулося до Держгеонадр із заявою про внесення змін до дозволу у зв`язку із відчуженням права на користування надрами в порядку ст. 16-5 Кодексу України про надра. Служба заяву залишила без розгляду. 25.07.2024 Тіберіус Плюс надіслав до Держгеонадр нову заяву (її також залишили без розгляду).

Того ж дня, 25.07.2024 Мотронівський ГЗК звернувся до Дніпропетровського окружного адміністративного суду із заявою про забезпечення позову до подання позовної заяви:

Джерело: Судова влада України

Мовляв, Держгеонадра необґрунтовано відмовилися розглядати заяву Тіберіус Плюс як нового користувача Малишевського родовища, в той час як покупець зібрав і подав до Служби всі документи, необхідні для внесення змін до спецдозволу. 

[До заяви про внесення змін до спецдозволу №3640 Тіберіус Плюс додав (джерело):

  • копію договору купівлі-продажу права користування надрами від 25.06.2024;
  • лист-згоду Мотронівського ГЗК на внесення змін до спеціального дозволу на користування надрами, засвідчений приватним нотаріусом, із зазначенням підстави відчуження права на користування надрами (шляхом купівлі-продажу);
  • довідку щодо виконання особливих умов спеціального дозволу Програми робіт;
  • пояснювальну записку;
  • довідку щодо відсутності заборгованості по сплаті рентної плати за користування надрами;
  • інформацію з ЄДР щодо покупця;
  • інформаційну довідку щодо бенефіціарного власника;
  • схематичне зображення структури власності].

Відтак, на думку продавця спецдозволу, відмова Служби позбавляє покупця права на користування надрами, вже набутого за договором купівлі-продажу.

Суд заяву Мотронівського ГЗК про забезпечення позову задовольнив і заборонив Держгеонадрам приймати будь-які рішення та вчиняти будь-які дії щодо анулювання або зупинення дії спеціального дозволу на користування надрами №3640 до набрання законної сили рішенням суду (ми вже згадували про цю ухвалу в матеріалі Санкційне анулювання відклали? На що чекають в Держгеонадрах).

Варто відзначити, що Тіберіус Плюс також звертався до суду (Київського окружного адміністративного суду) із заявою про забезпечення позову, однак покупцю спецдозволу заяву повернули без розгляду (ухвала).

За якою ціною Мотронівський ГЗК продав спецдозвіл на Малишевське родовище? Чи розрахувався покупець? Чому Держгеонадра відмовилися розглядати заяву про внесення змін до спецдозволу? Якими є результати діяльності Мотронівського ГЗК на Малишевському родовищі протягом останніх пʼяти років? Скільки коштів інвестувала компанія в розробку ділянки надр, і що планує робити, якщо спецдозвіл таки анулюють? Ці та інші запитання NADRA.INFO надіслали до Group DF у понеділок, 29.07.2024. Чекаємо на відповіді і коментарі.

Раніше ми писали, що ТОВ «Трендс Сістем», повʼязана з підсанкційним Вадимом Єрмолаєвим (частками в компанії володіють також Володимир Бєлоусов і Президент України в 2005-2010 роках Віктор Ющенко) – продало спецдозвіл на Федорівську нафтогазоконденсатну площу в Полтавській області компанії ТОВ «СТК Реал Естейт» Станіслава Віленського.

Нагадаємо, в 2023-2024 рр.. Держгеонадра зупинили низку видобувних і пошукових спецдозволів на користування надрами українським компаніям на тій підставі, що раніше до власників бізнесів було застосовано санкції РНБО. В Службі пояснювали, що проекти санкційних рішень Радбезу не погоджуються з Держгеонадрами. NADRA.INFO зверталися до стейкхолдерів санкційного процесу із пропозиціями щодо мінімізації негативних наслідків для Держави від зупинення діяльності українських компаній-надрокористувачів та доречності коригування рішень РНБО; публікували огляд наслідків санкційної політики в індустрії. Переглянути санкційну політику в сфері надрокористування пропонували в Європейській Бізнес Асоціації. Ініціювати напрацювання змін до законодавства і розблокувати українські видобувні підприємства обіцяв заступник Керівника Офісу Президента України Ростислав Шурма. На можливі шляхи виправлення санкційної помилки вказував особисто Міністр юстиції України Денис Малюська. Про необхідність врегулювання ситуації висловлювалися у Міністерстві економіки. Зрештою, 24.06.2024 РНБО ухвалила т.з. коригуюче рішення, на виконання якого Держгеонадра вже поновили дію дев’яти зупинених спецдозволів.

Відчуження спецдозволів на користування надрами шляхом укладення договору купівлі-продажу або внесення як вкладу до статутного капіталу (т.з. вільний обіг прав користування ділянками надр) було запроваджено 28.03.2023 змінами до Кодексу України про надра. Перший спецдозвіл, про відчуження якого стало відомо – на родовище титанових руд Лікарівське (Кіровоградська обл.): ТОВ «ВКФ «Велта» Андрія Бродського відчужило спецдозвіл на користь ТОВ «Декарт Мінералс» Олексія Царапкіна. Згодом NADRA.INFO писали про інші випадки відчуження спеціальних дозволів на користування надрами (читайте також про структурування бурштинового бізнесу Зіновія Козицького). Нещодавно стало відомо про зміну користувача Корецького родовища гранітів.