Компанія Ющенка і Єрмолаєвих намагається відчужити спецдозвіл, заблокований РНБО

Компанія Ющенка і Єрмолаєвих намагається відчужити спецдозвіл, заблокований РНБО
Віктор Ющенко, Вадим Єрмолаєв. Джерела фото: https://www.pravda.com.ua/ , https://www.epravda.com.ua/

Чернігівський окружний адміністративний суд (ЧОАС) зобовʼязав Державну службу геології та надр України внести зміни до спеціального дозволу №4953, які фіксують перехід від ТОВ «Трендс Сістем» до ТОВ «СТК Реал Естейт» прав на користування Федорівською нафтогазовою площею у Полтавській обл.. Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на щойно оприлюднене рішення суду. Обидві компанії YouControl відносить до групи «Алеф» Вадима Єрмолаєва і Станіслава Віленського.

Як випливає з матеріалів справи, 05.12.2023 ТОВ «Трендс Сістем» і ТОВ «СТК Реал Естейт» уклали договір купівлі-продажу прав на користування надрами, наданих спеціальним дозволом №4953 з метою геологічного вивчення з дослідно-промисловою розробкою і подальшим видобуванням нафти, газу і конденсату Федорівської площі. ТОВ «СТК Реал Естейт» як покупець 06.03.2024 звернулося до Держгеонадр із заявою про внесення до спецдозволу відповідних змін (за даними Держгеонадр, перша заява від компанії надійшла ще в січні 2024 р., але її залишили без розгляду – Ред.). У Службі внести зміни відмовилися «у зв`язку із виявленням у поданих документах недостовірних відомостей» (наказ №169 від 10.04.2024, завантажити). Але згодом СТК Реал Естейт отримав листа від Держгеонадр зі згадкою про іншу причину відмови, а саме, зупинення дії відчужуваного спецдозволу на підставі рішення Ради національної безпеки і оборони України від 23.12.2023 про застосування до Вадима Єрмолаєва санкцій. Відтак покупець звернувся до суду із позовом та заявою про його забезпечення. Оскільки вважає, що «права, інтереси та законні очікування ТОВ «СТК Реал Естейт» на право користування надрами будуть невідновно порушені, адже на момент укладання Договору, 05.12.2023, Товариство не знало і не могло знати про застосування санкцій до кінцевого бенефіціарного власника контрагента, що сталося 23.12.2023».

Перш ніж зобовʼязати Службу внести зміни до відчужуваного спецдозволу, 02.07.2024 ЧОАС в якості забезпечення позову частково зупинив дію наказу Держгеонадр від 10.04.2024 №169 (ухвала). Цією ж ухвалою Держгеонадрам заборонили вчиняти будь-які дії зі спецдозволом №4953, окрім поновлення його дії. І за правилами спрощеного позовного провадження вже 22.07.2024 суд виніс згадане вище рішення про зобовʼязання Служби внести зміни до спецдозволу.

Рішення ЧОАС від 22.07.2024 ще не набуло законної сили і може бути оскаржене до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів.

Зауважимо, рішення суду збіглося в часі з іншою важливою для надрокористувача подією: за даними YouControl, 20-22.07.2024 підсанкційний Вадим Єрмолаєв вибув зі складу власників ТОВ «Трендс Сістем» – його місце в реєстрі зайняла Єрмолаєва Ганна Інокентіївна:

Джерело: Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань

Іншими учасниками товариства залишаються АТ «ЗНВКІФ «Технології», Володимир Бєлоусов і Віктор Ющенко (Президент України в 2005-2010 рр.. володіє 8,5% капіталу компанії). СТК Реал Естейт з 2017 р. одноосібно контролює Станіслав Віленський, в червні 2024 р. компанія змінила місто реєстрації з Дніпра на Чернігів (YouControl).

Крім цього, не зайвим буде нагадати, що в червні 2024 р. РНБО ухвалила коригуюче санкційне рішення, на виконання якого Держгеонадра поновили дію девʼяти спецдозволів, зокрема підконтрольним Єрмолаєву ПрАТ «Коростишівський карʼєр» і ТОВ «Потоки». Щодо спецдозволу ТОВ «Трендс Сістем» №4953 на площу Федорівська, то він, згідно з коригуючим рішенням Радбезу, підлягає анулюванню. Розгляд даного питання в Держгеонадрах заплановано на після 26.07.2024 (Протокол засідання Робочої групи з питань надрокористування від 26.06.2024 №2024-28, завантажити).

Вадим Єрмолаєв не вперше після запровадження до нього санкцій вибуває зі складу власників компанії-надрокористувача, і не є єдиним бенефіціаром (КБВ) видобувних бізнесів, кого виключали з реєстру. Так, в лютому 2024 р. пан Єрмолаєв поступився контролем над ПрАТ «Коростишівський карʼєр» на користь Софії Кононенко, але вже у квітні підсанкційного власника повернули до складу КБВ.

В лютому-березні цього року також відбулася зміна бенефіціарних власників карʼєрів групи UNIGRAN – у березні компаніям навіть вдалося поновити дію спецдозволів, однак у квітні реєстраційні дії скасували як незаконні, записи про підсанкційних Елену Калпу та Ігора Наумця повернули до реєстру, дозволи знову зупинили. Вдруге змінити власників карʼєрів спробували у травні, також ненадовго.

На початку 2023 р. стало відомо, що припинив контролювати діяльність інвестиційно-промислової групи Smart Holding, передавши свої активи у траст, бізнесмен Вадим Новинський. Повідомлялося, що угоди про передання бізнесів у траст були укладені в листопаді 2022 року, до запровадження проти Новинського санкцій РНБО. Втім реєстраційні дії щодо зміни КБУ були скасовані в квітні 2023 р.. В травні 2024 р. холдингова компанія Smart Holding (Cyprus) LTD виграла у першій інстанції суд проти Міністерства юстиції з вимогою визнати зміну бенефіціарів її українських підприємств.

Нагадаємо, в 2023-2024 рр.. Держгеонадра зупинили низку видобувних і пошукових спецдозволів на користування надрами українським компаніям на тій підставі, що раніше до власників бізнесів було застосовано санкції РНБО. Огляд наслідків – за посиланням

Відчуження спецдозволів на користування надрами шляхом укладення договору купівлі-продажу або внесення як вкладу до статутного капіталу (т.з. вільний обіг прав користування ділянками надр) було запроваджено 28.03.2023 змінами до Кодексу України про надра. Перший спецдозвіл, про відчуження якого стало відомо – на родовище титанових руд Лікарівське (Кіровоградська обл.): ТОВ «ВКФ «Велта» Андрія Бродського відчужило спецдозвіл на користь ТОВ «Декарт Мінералс» Олексія Царапкіна. Згодом NADRA.INFO писали про інші випадки відчуження спеціальних дозволів на користування надрами (читайте також про структурування бурштинового бізнесу Зіновія Козицького). Нещодавно стало відомо про зміну користувача Корецького родовища гранітів.