Новий директор, позов ДКЗ, 200 мільйонів для підрядників: що коїться в ДП “Бурштин України”?

Новий директор, позов ДКЗ, 200 мільйонів для підрядників: що коїться в ДП “Бурштин України”?
Колаж з інтернет-магазину ДП "Бурштин України". Джерело: https://amber-gem.com/

Що сталося? 

Державному підприємству “Бурштин України” змінили керівника. Замість Володимира Чібісова, який очолював ДП з лютого 2020 р., тепер ДП керує Павло Ніколаєнко (посада: виконувач обов’язків генерального директора). За даними сервісу YouControl, зміна очільника Бурштину України відбулася 09.01.2021 р.

 

Хто і чому змінив очільника держпідприємства?

Хоча засновником ДП “Бурштин України” була Державна служба геології та надр України, із листопада 2020 року держпідприємством управляє Фонд державного майна. До ФДМУ підприємство передали після рішення Уряду про приватизацію. Роздержавлення Бурштину України має відбутися в 2022 р. 

У ФДМУ заявили NADRA.info: “Володимир Чібісов склав повноваження за власним бажанням та продовжує працювати на підприємстві, новий менеджер Павло Ніколаєнко працює у статусі т.в.о.”, – відзначили у ФДМУ і пообіцяли згодом розказати більше.

 

Передісторія Чібісова

Володимира Чібісова призначили на посаду в.о. генерального директора ДП “Бурштин України” в лютому 2020 р.. Після передачі підприємства на приватизацію, кандидатуру пана Чібісова було перепогоджено і він зберіг посаду. 

Володимир Чібісов. Джерело: https://www.dsnews.ua/ukr/economics/dp-burshtin-ukrajini-vihodit-z-krizi-volodimir-chibisov-04032021-417786

В березні 2021 р. Володимир Чібісов розповідав NADRA.info, що для відновлення діяльності Бурштину України, ДП довелося укласти форвардні контракти з приватними компаніями. “А як інакше? Ви уявляєте собі – підприємство з боргами, нічого немає, землі немає, і – “поможіть”? Інакше як по форвардному контракту було нереально просто [залучити інвестора]”, – заявляв Володимир Чібісов і пояснював, що розрахунок за форвардним контрактом здійснюють видобутою інвестором сировиною.

Такі контракти було укладено з ТОВ “Аурум Полонез” і ТОВ “Зоненштайн”. Часткою в ТОВ “Аурум Полонез” володіє громадянин Польщі, екс-очільник АТ “Укрзалізниця” Войцех Бальчун.

Володимир Чібісов заявляв, що вже в 2021 р. ДП “Бурштин України” може вийти на прибуткову діяльність. Чи вдалося досягнути поставленої цілі – невідомо.

Станом на 11.01.2022, в базі YouControl Володимир Чібісов не згадується як учасник чи керівник компаній. В 2010 р. пан Чібісов керував СП у формі ТОВ “Пульсар ІМГ” (дійсний спецдозвіл №2617 на видобування габро родовища Добринське в Житомирській обл.). В 2019-2020 рр. Чібісов очолював МПП “Ілона” (СД №5070 на видобування габро родовища Рудня Шляхова в Житомирській обл.), яким до жовтня 2019 р. володів Сергій Тігіпко.

 

Передісторія Ніколаєнка

Павло Ніколаєнко знайомий читачам NADRA.info за матеріалами про неплатоспроможність іншого бурштинового держпідприємства – ДП “Укрбурштин” ДАК “Українські поліметали”. Саме з заяви Ніколаєнка почалася друга справа про банкрутство Укрбурштину. Ніколаєнко запевняв, що особисто вклав в Укрбурштин 120 тис. дол. США, з яких 40 тис. дол. коштував спецдозвіл на видобування бурштину. 

Сьогодні справа про банкрутство триває, нещодавно до матеріалів провадження було долучено дані НСРД, які можуть свідчити про спробу дати 50 млн грн хабаря чинному керівнику підприємства в обмін на не перешкоджання банкрутству компанії.

Також Ніколаєнко розповідав, що в 2019 р. “завів” на Укрбурштин три компанії: ТОВ “Зоненштайн”, ТОВ “Аурум Полонез” і ТОВ “РівнеМінералІнвест”. Втім далі намірів справа не пішла. До речі, в 2019 р. Ніколаєнко очолював і був учасником ТОВ “Зоненштайн”, а сьогодні володіє 20% в ТОВ “РівнеМінералІнвест” (решта 80% – у громадянина КНР, власника Китайської Корпорації металургії та промислового будівництва Цюй Бо). Окрім цього, Ніколаєнко володіє 20% і є чинним керівником ТОВ “УкрМінералПром” (основний вид діяльності – Добування інших корисних копалин та розроблення кар’єрів, проте спецдозволів немає).

 

Інший претендент на крісло гендиректора

Розповідь про кадрову ротацію в Бурштині України буде неповною без згадки про Дмитра Тяглія.

В.о. гендиректора ДП “Бурштин України” в 2015-2019 рр.. Дмитро Тяглій. Джерело фото: https://rv.suspilne.media/news/13776

Він очолював компанію в 2015-2019 рр.., а в листопаді 2021 р. Верховний Суд визнав незаконним його звільнення і постановив поновити на посаді в.о. генерального директора ДП “Бурштин України”. Як заявив NADRA.info адвокат екс-директора Олександр Курінський, відновлення Дмитра Тяглія на посаді очільника Бурштину України – питання часу: 

“Коли на користь Тяглія Д.Є. подавався позов, засновником державного підприємства “Бурштин України” була Державна служба геології та надр України. Нині – це Фонд державного майна України. Верховний Суд у своєму рішенні вказав: Відновити Тяглія Д.Є. на посаді, не конкретизуючи суб’єкта, який має виконати рішення суду у цій частині. Відповідно до частини 2 статті 13 Закону України “Про судоустрій та статус суддів” судові рішення, які набрали чинності, обов’язкові до виконання всіма органами державної влади, тому я звернувся до Фонду державного майна України з листом про поновлення Тяглія Д.Є. на посаді, але поки що зворотного зв’язку ми не отримували.

Чим обумовлене нове призначення, я не знаю, але не виключаю, що воно може бути обумовлене моїм листом, оскільки у Фонді держмайна напевно розуміють, що рано чи пізно Тяглія Д.Є. треба буде поновити на посаді. Ми отримаємо виконавчий лист та пред’явимо його до примусового виконання. У рамках виконавчого провадження ми здійснимо заміну Державної служби геології та надр України її правонаступником у контексті ДП “Бурштин України” – Фондом державного майна України. Тоді рішення буде виконане у примусовому порядку”, – заявив Олександр Курінський.

“Сам факт нового призначення на виконання рішення суду ніяк не впливає і не ускладнює цей процес”, – пояснив адвокат. 

 

400 000 для ДКЗ

За три доби до заміни Чібісова на Ніколаєнка судовий позов проти ДП “Бурштин України” подала Державна комісія України по запасах корисних копалин:

ДКЗ просить суд стягнути з держпідприємства 400 000 грн. Дату судового засідання ще не призначено. Щойно зʼясуємо більше – розповімо.

Окрім ДКЗ, до Бурштину України позиваються і податківці: ГУ ДПС у Рівненській області просить суд стягнути з ДП 61,3 тис. грн податкового боргу.

 

1,8 млрд на золото і 200 млн для підрядників

Павло Ніколаєнко, Володимир Чібісов і його помічник Олег не змогли відповісти на запитання NADRA.info. Очікуючи на зворотній звʼязок, ми спробували встановити обставини і масштаби діяльності ДП “Бурштин України” з офіційних відкритих джерел. 

Як ми вже писали, підприємство володіє спецдозволом №3855 на видобування бурштину родовища Клесівське (Рівненська обл.). За даними Публічного аудиту надрокористування, розміщеними на Державному геологічному порталі Держгеонадр, в 2020 р. підприємство сплатило 0,00 грн ренти за користування надрами. Хоча видобуто за рік – 261,09 кг бурштину-сирцю, а за весь час дії спецдозволу з 2006 р. – понад 13 тонн. Для порівняння – КП “Волиньприродресурс” Волинської обласної ради видобуло понад 6 тонн бурштину за 9 місяців. 

Більше інформації містить офіційний сайт ДП: https://amber-gem.com/, а саме сторінка “Про нашу компанію“. В розділі Закупівлі можна ознайомитися з кількома варіантами планів закупівель на 2020 і 2021 роки.

Згідно з Додатком до річного плану закупівель на 2020 рік, в жовтні 2020 р. ДП “Бурштин України” планував трьома лотами закупити Роботи з видобутку бурштину на ділянках 1-9 Клесівського родовища ділянка “Пугач” в смт. Клесів Сарненського району Рівненської області. Сума витрат на дані роботи мала перевищити 213,6 млн грн.

Згідно з Річним планом закупівель на 2021, вже за один підхід на ті ж самі роботи планувалося витратити рівно 200 млн грн власних коштів підприємства:

А на закупівлю золота, супутніх мінералів, благородних металів і повʼязаної продукції планувалося витратити 19,3 млн грн. Для порівняння, в березні 2021 р. Володимир Чібісов заявляв: “Аурум Полонез проінвестував в нашу діяльність близько 2,2 млн грн по форвардному контракту”.

Втім, схоже, багатомільйонні плани залишилися тільки планами: в системі державних закупівель Prozorro найкоштовніший тендер ДП “Бурштин України” – трохи більше 710 тис. грн на розподіл електроенергії. Про успішну закупівлю робіт з видобутку бурштину в розділі “Тендери” – жодної згадки. 

Натомість у розділі “Плани” можна знайти такі карколомні цифри, як 1 832 785 740,00 грн (1,8 млрд грн), за які начебто планували придбати золото, благородні метали і супутню продукцію.

 

Бурштинова оренда

Доки Бурштин України готують до приватизації і змінюють директорів, його приміщення – здаються в оренду. В липні-грудні 2021 р. відбулися три аукціони з продажу права оренди площ за адресою головного офісу Бурштину України в місті Рівне, по вул. Київська, 94:

 

Справа про 3,2 млн грн

Насамкінець не буде зайвим нагадати про гучний скандал, до якого потрапило ДП “Бурштин України” через протиправну бездіяльність Державної служби геології та надр України. 15.01.2020 Господарський суд Рівненської області постановив стягнути з ДП “Бурштин України” понад 3,2 млн грн боргу на користь компанії ТОВ “Уорлд Ембер Україна”. 30.04.2020 це рішення “засилила” апеляція. 

Зобов’язання державного підприємства перед приватною компанією виникло в ході підготовки до реалізації проекту з рекультивації земель, пошкоджених стихійним видобутком бурштину в Рівненській області (на території ділянки лісогосподарського призначення, яка розташована в Цепцевицькому лісництві ДП “Володимирецьке лісове господарство” (кв. 49)). Реалізація проекту мала би дати і ДП, і ТОВ можливість отримати легальний профіт. Але не склалося. Оскільки проект не було реалізовано, а роботи по підготовці до проекту були проведені, витрати понесені – приватна компанія звернулася по відшкодування понесених витрат. Головна причина, чому ДП не змогло виконати взяти на себе зобов’язання, і чому зрештою не було реалізовано проект, як випливає з тексту судового рішення, – відсутність спецдозволу на користування надрами. Виглядає так, що спершу Держгеонадр не розглядало заяву ДП “Бурштин України” про видачу спецдозволу, а на момент, коли її до цього змусив суд, Кабінет Міністрів вже змінив порядок видачі спецдозволів. В сухому залишку, держпідприємство спецдозволу не отримало, проект з рекультивації лишився нереалізованим.

ТОВ “Уорлд Ембер Україна” в судовому порядку намагалося стягнути з Бурштину України 3,2 млн грн, втім, станом на зараз суму не виплачено в повному обсязі.

“Борг перед ТОВ “Уорлд Ембер Україна” є зобовʼязанням ДП “Бурштин України”, і якщо ДП не встигне виплатити його до приватизації, це повинен буде зробити вже новий власник”, – заявив NADRA.info адвокат Олександр Курінський.

 


 

Читайте на тему видобування бурштину в Україні: