Фінзвітність ОГХК за 2022 рік перевірить Baker Tilly Ukraine

Фінзвітність ОГХК за 2022 рік перевірить Baker Tilly Ukraine

Скільки коштуватиме аудит?

 

ТОВ «БЕЙКЕР ТІЛЛІ УКРАЇНА» (Baker Tilly Ukraine) призначено суб’єктом аудиторської діяльності для надання послуг з обов’язкового аудиту фінансової звітності за результатами діяльності АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» за 2022 рік. Про таке Інформаційному агентству NADRA.INFO заявили у Фонді державного майна України у відповідь на запит.

Також у ФДМУ нагадали, що після звільнення Владислава Іткіна (NADRA.INFO писали про відставку, пан Іткін спростовував закиди на свою адресу в інтервʼю Апострофу) у складі правління ОГХК відбулися такі зміни: 07.03.2023 було звільнено Стельмаха Григорія Івановича, і 08.03.2023 призначено Перелигіна Єгора Євгеновича.

Станом на 04.04.2023 до складу правління ОГХК входять: Максименко Ярослава Петрівна, Каландадзе Дімітрі, Каунова Олена Олексіївна та Перелигін Єгор Євгенович.

Нагадаємо, в лютому 2023 р. ОГХК оголосила закупівлю аудиторських послуг з обов’язкового аудиту фінансової звітності компанії станом на 31.12.2022 та за рік, що закінчився зазначеною датою, підготовленої відповідно до Міжнародних стандартів фінансової звітності.

Крім ТОВ «БЕЙКЕР ТІЛЛІ УКРАЇНА» участь у тендері взяло ТОВ «УДИТОРСЬКА ФІРМА «ПРАЙСВОТЕРХАУСКУПЕРС (АУДИТ)» (PwC). Цінова пропозиція переможця закупівлі – 1 836 000 грн, PwC оцінила свої послуги в стартові 1 900 000 грн.

Також нагадаємо, що в лютому заступником голови правління ОГХК було призначено Дімітрі Каландадзе. Джерела NADRA.INFO стверджували, що пан Каландадзе може бути призначений керівником компанії.

Протягом 2021 року Фонд державного майна України тричі намагався продати ОГХК на приватизаційному аукціоні. Baker Tilly Ukraine входила до складу консорціуму, який готував компанію до приватизації. У ФДМУ запевняли, що товариство володіє достатніми запасами для багаторічної безперебійної роботи. Очікувалося, що продажу ОГХК сприятиме отримання спецдозволу на спірну Селищанську ділянку (яку зрештою відсудив Межиріченський ГЗК Дмитра Фірташа). В січні 2022 р. в ОГХК вперше визнали, що частина її продукції в 2021 р. надходила споживачам на території РФ (в компанії запевняли, що постачались концентрати, не повʼязані з ВПК). В липні 2022 р. в.о. голови Фонду держмайна Ольга Батова заявляла, що ОГХК залишається єдиним привабливим великим об’єктом для продажу і в період воєнного стану. В листопаді 2022 року стало відомо про проблеми з експортом продукції ОГХК, в компанії відповідальність за блокування продажів покладали зокрема на Державну службу експортного контролю. В Держекспортконтролі пояснили, що причина затримок з наданням дозволів на експорт – дії менеджменту ОГХК.

В перших числах березня 2023 р. ФДМУ доручив керівництву ОГХК переглянути всі контракти щодо поставок ільменіту.

Згодом в НАБУ заявили, що викрили злочинну організацію посадовців ФДМУ і ОГХК. Екс-очільник АТ «Обʼєднана гірничо-хімічна компанія» Артур Сомов назвав нісенітницею претензії слідства до колишнього менеджменту компанії.