Міндовкілля: Електронний кабінет надрокористувача запрацює в жовтні

Міндовкілля: Електронний кабінет надрокористувача запрацює в жовтні
Євгеній Федоренко зустрівся з учасниками Комітету надрокористування Європейської Бізнес Асоціації. Фото: https://www.facebook.com/evgeniy0104

Сервіс Електронний кабінет надрокористувача з повним функціоналом запрацює в жовтні. Про це заявив заступник Міністра захисту довкілля і природних ресурсів України Євгеній Федоренко під час зустрічі з учасниками Комітету надрокористування Європейської Бізнес Асоціації, яка відбулася в режимі онлайн. За словами пана Федоренка, запуск Електронного кабінету може відбутися «вже за тиждень».

Також Євгеній Федоренко анонсував затвердження Кабінетом Міністрів і оприлюднення переліку ділянок стратегічних корисних копалин, спецдозволи на які надаватимуть на умовах УРП або аукціонів.

Щоправда, коли саме це може відбутися, заступник міністра не поточнив, запевнивши, що «технічно переліки вже готові, і очікувати на затвердження можна вже найближчим часом». Доки такий перелік не затверджено, Державна служба геології та надр не оголошує аукціони з продажу спецдозволів на ділянки стратегічних надр.

Водночас, заступник міністра звернув увагу на обмеження, які на розкриття даних про надра накладає режим воєнного часу, запроваджений на тлі неприхованого нападу РФ на Україну. Так, розроблені інтерактивні карти корисних копалин будівельної групи не можуть бути розкритими саме через такі обмеження. Також не на часі і скасування грифу ДСК з геологічної інформації, хоча, зі слів Євгенія Федоренка, «позиція Міндовкілля – зняти гриф ДСК», і до цього питання у міністерстві повернуться після війни.

Заступник міністра висловив сподівання на ухвалення в найближчому майбутньому законопроекту 4187-д. Серед покращень регулювання галузі, закладених в законопроекті, який адвокатує Міндовкілля, Євгеній Федоренко звернув увагу на скасування «архаїчної процедуру введення в дію протоколів ДКЗ» і скорочення термінів отримання спецдозволів. В результаті спецдозвіл можна буде отримати за 50 днів, а розпочати видобуток через 5 місяці.

Також Євгеній Федоренко заявив, що Україна не змінює свій політичний вектор щодо співпраці з Євросоюзом: «В минулому році був підписаний Меморандум про взаєморозуміння щодо стратегічного партнерства з ЄС у сировинній галузі. Цього року Держгеонадра уклала меморандум з відповідною службою Польщі. Наразі готується меморандум з Чехією».

При цьому в пріоритеті Міндовкілля – державницькі інтереси у підходах до надрокористування.

 «Європу цікавить Україна як величезне родовище корисних копалин. Але політика держави Україна така, що ми не хочемо бути сировинним придатком для країн ЄС. Ми не хочемо, щоб з України просто експортували видобуту тут сировину, але хочемо, товари з доданою вартістю [із видобутих в Україні корисних копалин] створювалися тут», – запевнив Євгеній Федоренко.

Своєю чергою, Голова Комітету надрокористування Європейської Бізнес Асоціації, директор з розвитку Геологічної інвестиційної групи Дмитро Кащук нагадав, що надрокристування – це галузь із горизонтом планування від 10 років, і бізнесу неможливо спокійно, ефективно працювати в умовах постійної зміни правил гри на рівні постанов Кабінету Міністрів України.

«Ручний підхід до регулювання надрокористування має відійти в минуле. Натомість стабільність регулювання галузі піде на користь усім. Якщо вдасться хоча б ухвалити 4187-д, ми забудемо про зміни до 615-ї і 993-ї постанов КМУ. Все буде закріплено в Законі, який вже не можна буде змінювати за чиєюсь забаганкою кожного тижня», – відзначив Дмитро Кащук.

Учасники Комітету надрокористування Європейської Бізнес Асоціації обговорили з заступником міністра довкілля й інші гострі питання галузі, серед яких:

  • скорочення термінів процедури оцінки впливу на довкілля,
  • посилення прав надрокористувачів у питаннях контролю за їх діяльністю з боку Державної екологічної інспекції,  
  • комунікація з Державним лісовим агентством щодо розробки бурштиноносних надр,
  • врегулювання спірних питань рекультивації,
  • захист від анулювання спецдозволів на ділянки надр на тимчасово окупованих територіях,
  • розширення меж спецдозволів більше ніж на 50%,
  • коректність відображення координат ділянок надр під час переходу до світової системи WGS-84,
  • проведення аукціонів з продажу спецдозволів на стратегічні надра,
  • питання повної та часткової сплати за спецдозволи, а також інші питання.   

За результатами зустрічі, учасники Комітету домовилися сформувати і надіслати до Міндовкілля перелік конкретних пропозицій для врахування під час реформування галузі.