Закарпаття дає сіль: на Тереблянському родовищі почали видобування

Закарпаття дає сіль: на Тереблянському родовищі почали видобування
Голова Закарпатської ОВА Віктор Микита з тереблянської сіллю. Фото: https://t.me/zakarpatskaODA

У Закарпатській області видобули першу сіль у межах розробки Тереблянського соляного родовища на Тячівщині, повідомляє ІА Інтерфакс-Україна із посиланням на голову Закарпатської ОДА Віктора Микиту (на фото).

«Під час координаційної наради щодо економічної, соціальної та безпекової ситуації в Закарпатській області під керівництвом президента Володимира Зеленського передав Главі держави першу сіль, видобуту в межах розробки Тереблянського соляного родовища, що на Тячівщині», – написав голова Закарпатської ОДА в телеграмі.

Микита наголосив, що ця подія має колосальне значення для продовольчої безпеки країни та економічного розвитку регіону. За його інформацією, родовище на Закарпатті зможе на 100% забезпечити Україну технічною та кухонною сіллю, яку в найближчій перспективі буде поставлено для утримання доріг у зимовий період і для закриття потреб населення.

На державний облік в Україні поставлено близько 12 300 000 000 тонн (12,3 млрд тонн) запасів натрієвої солі – сировини для виготовлення «харчової солі» (джерело: Мінеральні ресурси України). 

Як повідомлялося, технічну сіль із Тереблянського соляного родовища мали почати видобувати ще в лютому 2023 року. Проєкт із видобутку солі на Закарпатті має державне значення, у межах інвестиційної угоди з ТОВ «Катіон Інвест» триває розробка родовища солі.

 
За попередніми підрахунками, в перспективі родовище зможе забезпечити 100% потреби України в технічній солі. На сьогодні потреба країни в такій солі становить до 450 тис. тонн на сезон.

У квітні 2022 року Державне підприємство «Артемсіль», розташоване в місті Соледарі неподалік Бахмута Донецької області, зупинилося через постійні ворожі обстріли.


Про початок освоєння родовища камʼяної солі Тереблянське в Закарпатті NADRA.INFO писали в серпні 2022 р..

ТОВ «Катіон Інвест» засноване в листопаді 2014 р.. Статутний капітал – 4 300 000 грн. Реєстрація – с. Теребля, Закарпатська обл.. Учасники товариства: АТ «ЗНВКІФ «ЕХО», АТ «ЗНВКІФ «ЮКОН», Ігор Герей. Кінцеві бенефіціарні власники: Валентин Кондратьєв, Омельяненко Оксана. Керівник – Сергій Кондратьєв (анкетні дані – від YouControl).

Спецдозвіл №6192 на видобування камʼяної солі родовища Тереблянське – єдиний в арсеналі ТОВ «Катіон Інвест». Спецдозвіл було надано компанії в 2017 році без аукціону (дані Публічного аудиту надрокористування, закриті після нападу РФ) на 20 років. Катіон Інвест сплатив за родовище понад 2,8 млн грн. 

Мета спецдозволу – видобування кам’яної солі, придатної в якості солі другого гатунку для промислової переробки в металургійній, нафтогазовій, енергетичній, хімічній, целюлозно-паперовій, текстильній галузях промисловості, а також для використання підприємствами ЖКГ і дорожньо-експлуатаційними службами. Також камʼяна сіль Тереблянського родовища придатна бути сировиною для кухонної солі. Запаси родовища: кат. С1 – 15,5 млн тонн, кат. С2 – 550,5 млн тонн.

В квітні 2023 року інше товариство Валентина Кондратьєва і Оксани Омельяненко, ТОВ «Закарпатська Видобувна Компанія» виграло спецдозвіл на спірну Західно-Тереблянську ділянку камʼяної солі у Закарпатській області (геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою). Про надання спецдозволу не повідомлялося.